Annons

”Äldreomsorgen är geografisk rysk roulette”

Är dagens äldre så nöjda som undersökningar visar? Kritiker anser att Socialstyrelsen årliga enkät över äldreomsorgen inte ger en rättvis bild:

– Man bör tänka över i vilken beroendeposition de personer som svarar befinner sig, säger Karin Josefsson, docent i klinisk äldreforskning.

Under strecket
Publicerad
”Hur nöjd du blir på äldre dar beror på var i landet du bor och vem som jobbar där”, menar äldreforskaren Karin Josefsson.
”Hur nöjd du blir på äldre dar beror på var i landet du bor och vem som jobbar där”, menar äldreforskaren Karin Josefsson. Foto: Privat och Janerik Henriksson/TT

Den största och mest citerade undersökningen om den svenska äldreomsorgen är SKL:s och Socialstyrelsens ”Så tycker de äldre om äldreomsorgen”, en enkät som på uppdrag av regeringen årligen skickas ut till 220 000 svenskar över 65 år och som antingen har hemtjänst eller bor på vård- och omsorgsboende.

”Hur nöjd du blir på äldre dar beror på var i landet du bor och vem som jobbar där”, menar äldreforskaren Karin Josefsson.

Foto: Privat och Janerik Henriksson/TT Bild 1 av 4

Dagens äldre generation hör till en generation som helst inte klagar, menar äldreforskaren Karin Josefsson.

Foto: Jessica Gow/TT Bild 2 av 4

Christina Tallberg, ordförande för Pensionärernas riksorganisation, PRO, menar att vi bör ta äldres ensamhet på större allvar.

Foto: Gorm Kallestad/TT och Jack Mikrut Bild 3 av 4

Många äldre besväras av ensamhet – både bland gruppen som bor hemma och gruppen som bor på äldreboende.

Foto: Gorm Kallestad/TT Bild 4 av 4
Annons
Annons
Annons