Annons
X
Annons
X

Äldre väljare ger SD rekordskjuts

Sverigedemokraternas kurva fortsätter att peka uppåt i årets sista Sifomätning. Under hösten har partiet gått särskilt bra bland äldre väljare och i norra Mellansverige. SvD träffade en kluven målgrupp i Avesta.

[object Object]
Barbro Claesson bor i Hedemora men åker till Avesta för att handla. I norra Mellansverige ökar stödet för SD. Och de äldre väljarna – dock ej Barbro Claesson – bidrar till att partiet i december får sitt högsta resultat någonsin. Foto: YVONNE ÅSELL

AVESTA/STOCKHOLM Det är 16 grader kallt på luciadagen. Utanför Coop i Avesta spelar en rumänska ”Jingle Bells” på dragspel.

Hon vill inte vara med på bild. ”Problem”, säger hon bara och viftar med händerna. Någon går förbi och ger henne en tjugolapp.

20 meter – och 35 grader – därifrån står Folke Persson, 77, i den inglasade gången till Coop. Han är gammal busschaufför, men nu säljer han bingolotter till förmån för Hjärt- och lungsjukas förening.

Annons
X

Precis som när många andra här pratar om invandring, så talar Folke Persson gärna om vad andra tycker:

– Det finns ju de som är värre än en annan. Som säger att de kommer hit och roffar åt sig.

Och vad tycker han om Sverigedemokraterna?

– Jag gillar dem inte riktigt. De har också mycket fyr för sig.

Fyr betyder ungefär fuffens. Men i SvD/Sifos väljarbarometer för december når Sverigedemokraterna med 10 procent sitt högsta resultat någonsin.

Uppgången sedan novembermätningen är inte statistiskt säker. Det är däremot utvecklingen under hösten: sedan augusti har SD växt från 6,2 procent.

Frammarschen har skett i ett i övrigt stabilt, nästan dött, politiskt landskap. Socialdemokraterna är drygt 2 procentenheter mindre i december. För alla andra partier är förändringarna jämfört med augusti försumbara.

Men det är kanske inte alldeles enkelt för höstens opinionsvinnare Jimmie Åkesson att dra de rationella slutsatserna av de här månaderna.

Det här var hösten då Åkesson utlyste nolltolerans mot rasism, vilket resulterade i att han strax därefter tvingades sparka sin påläggskalv och ekonomisk-politiske talesman Erik Almqvist.

Men ingen av partiskandalerna har brutit partiets uppåtgående kurva. Och särskilt bra har partiet gått bland äldre väljare, det visar både Sifo och SCB:s stora novembermätning.

– Nominellt har Sverigedemokraterna nu sin starkaste stödtrupp i åldrarna över 65, säger Sifos Toivo Sjörén.

SCB:s mätning visade också på stora framgångar i norra Mellansverige. Där ligger Avesta och dit åkte SvD för att tala med äldre Avestabor om utvecklingen.

Seniorcentrum på Myrgatan fungerar som en sorts ungdomsgård för Avestas pensionärer. Här finns datorer, och man kan spela bingo eller gå i studiecirkel. Kaffet kostar sex kronor, fikabrödet tio.

Det är mest damer runt fikabordet, och åsikterna om både Sverigedemokraterna och invandringen går isär.

– Det brukar vara en manlig pensionär här, och han och jag ska inte diskutera invandring, säger Kerstin Eknö.

– Jag står på flyktingarnas sida.

Före pensioneringen var hon sekreterare – hon började på järnverket – och har varit kontaktperson åt flera flyktingfamiljer, en från Iran och två från Kosovo, som nu bor i Malmö.

– Så länge vi har en möjlighet ska vi hjälpa dem.

Kerstin Eknös position verkar vara i majoritet på Seniorcentrum. Men Maj-Britt Stenfeldt ville stänga av SVT:s luciasändning, när det dök upp en rappare. Och hon tycker att invandringen har gått för långt.

– Jobben och bostäderna räcker ju inte till dem som redan bor här, säger hon.

Laila Grönfeldt – smeknamnet ”Guldsmeds-Laila”, berättar vad hon gjorde innan hon fick pension – har en förståelse för Sverigedemokraternas resonemang om invandring.

– Jag vill ha lite stopp på invandringen, inte för att jag hatar den, men det är lite för mycket. Vi har ju inte jobb till alla svenskar.

Det betyder ändå inte att Jimmie Åkesson kan räkna med hennes röst.

– I vissa fall har de ju rätt. Men jag kommer inte att rösta på dem i alla fall, säger Laila Grönfeldt.

Klockan tio över två börjar skidskyttet på tv, och damerna börjar bli lite okoncentrerade.

Inne i gallerian i Plushuset träffar vi Arne Lindqvist, 77. Han är gammal socialdemokrat och sätter ett ansikte på de undersökningar som visar att S (och M) är de partier som tappar flest väljare till Sverigedemokraterna.

– Den stora frågan är invandringen, det tycker alla, men det törs man inte säga, säger Arne Lindqvist.

– Det är väl det ekonomiska. Vi pensionärer får ju ingenting, och det blir sämre och sämre.

Men inte heller Arne Lindqvist har bestämt sig för att rösta på Sverigedemokraterna.

– Jag gillar dem egentligen inte. Men jag har lyssnat mer på dem de senaste två åren.

Barbro Claesson bor i Hedemora men åker till Avesta för att handla. I norra Mellansverige ökar stödet för SD. Och de äldre väljarna – dock ej Barbro Claesson – bidrar till att partiet i december får sitt högsta resultat någonsin.

SD-ledaren Jimmie Åkesson på en presskonferens den 14 november. Foto: INGVAR KARMHED

Vad kan du om Sverigedemokraterna?

Testa dina kunskaper i
SvD:s quiz

Populära quizar om politik

Känner du igen Stockholmspolitikerna? quiz.svd.se Har du koll på politikermode? quiz.svd.se Politikernas grodor – vilka minns du? quiz.svd.se
En höst av turbulens svd.se
Annons
Annons
X

Barbro Claesson bor i Hedemora men åker till Avesta för att handla. I norra Mellansverige ökar stödet för SD. Och de äldre väljarna – dock ej Barbro Claesson – bidrar till att partiet i december får sitt högsta resultat någonsin.

Foto: YVONNE ÅSELL Bild 1 av 3
Bild 2 av 3

SD-ledaren Jimmie Åkesson på en presskonferens den 14 november.

Foto: INGVAR KARMHED Bild 3 av 3
Annons
X
Annons
X