Annons
X
Annons
X

Äldre ska övervakas med kamera

En mörkerseende kamera blir hemtjänstens förlängda arm för att se till äldre under natten.

– De äldre slipper störas när hemtjänsten klampar in och tänder i hallen, säger Johan Eckerstein, vd för Myjoice som tagit fram kameran.

Men SPF varnar för att de äldres integritet kan hotas och att projektet kan bidra till isolering.

”DET KAN INTE VARA ROLIGT ATT NÅGON KAN TITTA PÅ DIG NÄR SOM HELST”

En mörkerseende kamera installeras i sovrummet – och sedan kan hemtjänsten se till den äldre när som helst under natten.

– De brukare vi talat med har varit positiva, men ännu är det inte igång i stor skala, säger Johan Eckerstein, vd för Myjoice som gör produkten Nattpatrullen.

De äldre har möjlighet att stänga av kameran, som blinkar när den är igång så att man vet när man filmas.

Annons
X

– De får skriva ett kontrakt där det är formulerat exakt hur ofta bevakningen ska ske och under vilka former.

Eckerstein säger att också att det ska råda rigorös säkerhet kring vilka som kan logga in på kamerorna och under vilka former de kan göra det.

Han säger att han ser många fördelar: mindre kostnader för kommunen, möjlighet till tätare kontroller och att de äldre slipper störas när hemtjänsten klampar in och tänder i hallen.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Vi har ställt oss etiska frågor, men alternativet är att någon smyger sig in i bostaden med ens nyckel. Med säkerhetslösningarna kring kamerorna blir de mycket säkrare för de äldre.

  Myjoice för samtal med ett tiotal kommuner i hela Sverige. Bland andra ligger Göteborgs kommun i startgroparna för att införa Nattpatrullen.

  Stadsdelen Backa är en bit på väg.

  – Vi är alltid intresserade av tekniska lösningar som kan öka kvalitén på vården och öka tryggheten i dialog med brukarna, säger Annika Ljungh enhetschef för hemtjänst och omsorg i Göteborg.

  Ännu har inga kameror installerats och projektet är ännu i sin linda.

  – Det är känsligt med övervakning och detta ska i så fall vara ett komplement utöver vanliga hembesök för dem som själva säger att de vill ha det, säger Ljungh.

  Myjoice har skickat en förfrågan till Socialstyrelsen om det finns några etiska dilemman med det hela, men fått svar att man inte ser några hinder.

  Det gör däremot Karl Erik Olsson, förbundsordförande för Sveriges Pensionärsförbund.

  – I grunden är jag teknikvänlig och jag inser att produkten skulle kunna föra mycket gott med sig i fråga om trygghet och tätare kontroller för dem som behöver det.

  Men Olsson ser också problem.

  – Det är inte bra om detta blir ett verktyg för att spara pengar. Det blir lätt en följd att kommuner börjar dra ner på antalet hembesök vilket skulle isolera många äldre ännu mer.

  Även den personliga integriteten kan bli lidande.

  – Det kan inte vara roligt att någon kan titta på dig när som helst. Det är viktigt att man värnar om de äldres integritet och värdighet, säger Karl Erik Olsson.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X