Annons
X
Annons
X

Äldre saknar rättvis representation

Den äldre delen av Sveriges befolkning saknar i dag rättvis representation i parlamentet. 25 procent av befolkningen får hålla till godo med 2–3 procent i riksdagen, skriver Rolf Åbjörnsson (KD) och Leif Hallberg (KD).

[object Object]
I en stor majoritet, 23 av 29, av Sveriges riksdagsvalkretsar gick inte en enda riksdagsplats, i något parti, till någon som fyllt 65 år, skriver Rolf Åbjörnsson och Leif Hallberg. Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN

RIKSDAGSVAL 2014

Flera decennier av yrkes- och livserfarenhet är svåra att ersätta med att läsa böcker eller se på filmer.
Leif Hallberg och Rolf Åbjörnsson

Att åldras är som att bestiga berg. Man blir lite andfådd men man får mycket bättre utsikt. Den erfarenheten gjorde Ingrid Bergman och vi är många som gjort den efter henne. De vidare vyerna - parade med ett långt arbetslivs erfarenheter har våra politiker börjat upptäcka. Allt fler i regeringskretsen lika väl som i opposition lutar åt att vi bör förlänga vårt yrkesliv – och det inte enbart för att tillfredsställa skattmasen. Det är ypperligt.

**Men ingen regel utan undantag. **Undantaget i det här fallet är politikernas egen sfär. Där är erfarenheten och de vidgade vyerna sällan efterfrågad. I vårt eget parti, Kristdemokraterna, har man inte i något län nominerat en enda kandidat som fyllt 65 på valbar plats inför höstens riksdagsval. Kristdemokraterna är inte ensamma om att blunda för erfarenhet. En genomgång av valsedlarna i ett antal distrikt visar att mönstret går igen hela landet.

Annons
X

I Sverige har drygt 25 procent av de röstberättigade – runt 1 845 000 personer – fyllt 65. I somliga valkretsar närmar sig andelen 30 procent. I vissa kommuner är andelen hela 40 procent. Dessa nära två miljoner väljare är kraftigt underrepresenterade i Sveriges riksdag. Vid riksdagsvalet 2010 var endast sex av de 349 invalda ledamöterna 65+, strax under 2 procent alltså. Nu har ytterligare några hunnit passera det uppenbarligen mycket känsliga strecket. Motsvarande siffra för USA:s senat är 39 procent.

**När Sverige, Europa och världen **står inför större kriser än på mycket länge, räcker inte god vilja för att lösa problemen. Det krävs erfarenhet; erfarenhet från ett yrkesverksamt och aktivt liv, erfarenhet från att ha varit med vid tidigare kriser och en livserfarenhet som bara springer ur ett långt liv. Vare sig erfarenhet, kunskap eller visdom, både från egna och andras misstag, är tungt att bära.

I en stor majoritet, 23 av 29, av Sveriges riksdagsvalkretsar gick inte en enda riksdagsplats, i något parti, till någon som fyllt 65 år. Av Stockholms läns 38 riksdagsmandat gick endast 10 ordinarie platser till någon som ens fyllt 50 år. Som jämförelse hade drygt hälften av ledamöterna i Australiens parlament, 74 procent av USA:s representanthus och 89 procent av medlemmarna i USA:s senat fyllt 50 år.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  **Frågan är varför äldre **kandidater konsekvent hålls tillbaka av partierna. Av landets knappt 5 800 kandidater i höstens val kommer 774 män och kvinnor, 13,3 procent av kandidaterna, att ha fyllt 65 år. Endast en handfull av dem står på valbar plats och endast tre av dem som fyllt 65 toppar en valsedel i ett valdistrikt med riksdagsplats i dag. Motsvarande siffra för åldersgruppen 20–29 är sju. Troligtvis kommer färre än tio av dessa 774 som är 65+ att komma in, mindre än 3 procent.

  Flera decennier av yrkes- och livserfarenhet är svåra att ersätta med att läsa böcker eller se på filmer. Medan andra världskriget, Kubakrisen, järnridån och Koreakriget för somliga politikerbroilers är historia var det för oss en verklighet som präglade vår barndom och uppväxt. Vi var aktiva under Kubakrisen, det kalla kriget, upprustningen, sex-dagars-kriget, Pragvåren och kommunismens härjningar i Östeuropa. Våra värderingar och erfarenheter är präglade av den historia många politiker saknar, helt enkelt därför att de inte var med när det hände.

  Före varje person som fyllt 65 år ställer riksdagspartierna på valbara platser personer som inte fyllt 30 på riksdagslistorna. Socialdemokraterna och Moderaterna ratar till exempel konsekvent de äldre. Vid senaste riksdagsvalet gick inte en enda av Socialdemokraternas 112 platser till någon som fyllt 65 år. För Moderaterna var det en av 107.

  **Den äldre delen **av Sveriges befolkning saknar i dag rättvis representation i parlamentet. 25 procent av befolkningen får hålla till godo med 2–3 procent i riksdagen. Det är också vår syn att parlamentet behöver större representation från människor med stor erfarenhet av den akademiska världen, näringslivet som från senior offentlig förvaltning.

  Det vore utmärkt om fler tog möjligheten att kryssa politiker med stor livserfarenhet från ett långt yrkesliv utanför politiken.

  ROLF ÅBJÖRNSSON

  advokat, fd riksdagsledamot och riksdagskandidat (KD) Stockholms län

  LEIF HALLBERG

  hederspresident i EPP:s seniorförbund ESU och riksdagskandidat (KD) Stockholms stad

  Annons
  Annons
  X

  I en stor majoritet, 23 av 29, av Sveriges riksdagsvalkretsar gick inte en enda riksdagsplats, i något parti, till någon som fyllt 65 år, skriver Rolf Åbjörnsson och Leif Hallberg.

  Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X