Annons
X
Annons
X

Äldre psykiskt sjuka växande problem

Äldre med psykiska funktionshinder är ”osynliga”. När de fyller 65 år förlorar många plötsligt stödet de haft för att klara eget boende och få har tillgång till dagverksamhet som kan bryta isoleringen, enligt en kartläggning i Stockholm. Att allt fler psykiskt sjuka blir äldre är ett växande problem i alla kommuner.

Gudrun Holmborn, Karin Nilsson och Kostas Davasis väntar på att vårdbiträdet Annika Lagerström ska servera kaffet i trädgården. De tillhör 20-talet gäster på Mimer, verksamhet för äldre med psykisk ohälsa. Samvaro och aktiviteter bryter den ensamhet och isolering många känner.
Gudrun Holmborn, Karin Nilsson och Kostas Davasis väntar på att vårdbiträdet Annika Lagerström ska servera kaffet i trädgården. De tillhör 20-talet gäster på Mimer, verksamhet för äldre med psykisk ohälsa. Samvaro och aktiviteter bryter den ensamhet och isolering många känner. Foto: CASPER HEDBERG

Doften av nygräddade bullar letar sig in i rummet där Kostas Davasis sitter och väver en trasmatta. Han avbryter för en fikastund med de övriga gästerna på Mimers dagcenter för äldre med psykisk ohälsa.

– Jag går hit och väver varje dag, även söndagar. Annars skulle jag sitta helt ensam hemma, säger han, som äter både frukost och lunch här.

Marga Lofalk brukar mest lösa korsord och delta i frågesporterna. Nu har hon tagit rullatorn med och slagit sig ned vid kaffebordet ute i trädgården.

Annons
X

– Jag har känt mig så väldigt ensam sedan min man sedan 53 år gick bort häromåret. Att komma hit betyder väldigt mycket, säger hon som liksom många här har kämpat med ångest och känslan av att vilja ge upp.

Det behövs fler träffpunkter som Mimer, konstaterar äldreförvaltningen i sin kartläggning. Verksamheter med utbildad personal och med aktiviteter som är anpassade för just dessa äldres behov.

För att få komma krävs en psykiatrisk diagnos samt ett biståndsbeslut. Bara en av tio psykiskt funktionshindrade i staden får en sådan biståndsbedömning, enligt undersökningen.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Även andra rapporter, bland annat från Socialstyrelsen, har konstaterat att ingen riktigt vet hur många äldre med psykisk ohälsa som behöver stöd och som också får det; de är ”osynliga”. Även i Stockholmsstudien betonar man att det måste handla om betydligt fler än de 320 personer som biståndshandläggarna angav i en enkät. Definitionen är också svår eftersom flera symtom och psykiska sjukdomar kan förväxlas med demens, och omvänt.

  Många med psykiska funktionshinder behöver en boendestödjare för att klara av vardagen och det har de haft när de ”tillhörde” socialpsykiatrin. Men i och med att de blir pensionärer ska hjälp ges av äldreomsorgen och då har boendestödet försvunnit i flera stadsdelar.

  – Det är ett jätteproblem och helt fel att en utsatt grupp kommer i kläm. Kanske måste vi ta fram en speciell handlingsplan för hur övergången mellan olika förvaltningar ska gå till, säger äldreborgarrådet Ewa Samuelsson, KD.

  Kartläggningen lyfter också fram behovet av samordning, mer utbildning och individuellt utformad hjälp. Utan rätt stöd kan personen snabbt hamna i misär, konstaterar den äldreomsorgspersonal som intervjuats.

  – Det är ett växande problem i alla kommuner i och med att fler med psykiska funktionshinder blir äldre och fler äldre blir psykiskt sjuka, säger docent David Brunt, som både arbetar med frågorna inom Socialstyrelsen samt forskare i vårdvetenskap vid Växjö universitet.

  Skilda organisationer för äldreomsorg och socialpsykiatri får inte gå ut över individens behov, betonar han.

  Stockholms äldrenämnd har nu krävt bättringar ute i stadsdelarna, riktlinjerna för äldreomsorgen ska förtydligas och utbildningsseminarier dra igång. Ett par stadsdelar har redan visat intresse för att skapa något liknande Norrmalms Mimer.

  – Det är bra för behovet är stort. Men det är en liten tröskel att ta sig över för en del att komma hit. Vi har en och samma chaufför som kör och hämtar och lämnar några och det har visat sig väldigt betydelsefullt, säger enhetschefen Mari Falk.

  Annons
  Annons
  X

  Gudrun Holmborn, Karin Nilsson och Kostas Davasis väntar på att vårdbiträdet Annika Lagerström ska servera kaffet i trädgården. De tillhör 20-talet gäster på Mimer, verksamhet för äldre med psykisk ohälsa. Samvaro och aktiviteter bryter den ensamhet och isolering många känner.

  Foto: CASPER HEDBERG Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X