Annons

Äldre kvinnor uteblir från etableringsinsats

Arbetsförmedlingen, här företrädd med den tidigare symbolen, konstaterar att övergången till tillfälliga uppehållstillstånd har lett till att färre kvinnor, de med sämst förutsättningar till jobb, deltar i etableringsinsatser. Arkivbild.
Arbetsförmedlingen, här företrädd med den tidigare symbolen, konstaterar att övergången till tillfälliga uppehållstillstånd har lett till att färre kvinnor, de med sämst förutsättningar till jobb, deltar i etableringsinsatser. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Kvinnor med tillfälliga uppehållstillstånd deltar betydligt mindre i etableringsinsatser än kvinnor som fått permanenta, enligt en rapport från Arbetsförmedlingen.

För män märks ingen skillnad.

Under strecket
TT
Publicerad

– Det som oroar oss är att var femte kvinna med tillfälligt uppehållstillstånd inte kommer till oss för att delta i etableringsinsatser, säger Linnea Wickström Östervall på Arbetsförmedlingens enhet för utvärdering, som har skrivit rapporten.

Bland kvinnorna som fått permanent uppehållstillstånd deltar nästan alla. Bara 3-4 av 100 uteblir från etableringsinsatser. Linnea Wickström Östervall säger att skillnaden i deltagande ser ut att vara en konsekvens av att lagen vad gäller uppehållstillstånd ändrades 2016 och tillfälliga uppehållstillstånd blev huvudregel.

Annons
Annons
Annons