Äldre hindras från hyggligt liv

Under strecket
Publicerad
Annons

En 87-årig änkling bor ensam i en liten villa. Han är klar, redig och välorienterad. Men han har sedan flera år Parkinsons sjukdom. Ofta blir han yr. Han får allt svårare att gå och att klara sig själv. För några månader sedan föll han i den smala, branta trappa som leder till bottenvåningen, den inredda före detta källare, där badrummet är beläget.
Efter några dygn på sjukhus forslades han hem. Han får besök av en hemhjälpspatrull flera gånger per dygn. Den förser honom med mat, och den hjälper honom med hygien och ibland med städning.
Han får inte komma ner till badrummet mer än en gång i veckan. Då får han duscha eller bada men enbart vid dessa tillfällen. I övrigt är han för sin hygien hänvisad till den pyttelilla toaletten på ”övervåningen” och till köket!
Enligt Ädel-reformens intentioner skulle han direkt ha fått en liten lägenhet i ett servicehus. Där skulle han ha tillgång till service och vård när sådant behövs. Han kunde äta i restaurangen eller inne i sin lägenhet. Badrummen är
handikappanpassade och finns i lägenheterna. Han skulle kunna umgås med andra ”boende”, vilket i sig är gynnsamt för livskvaliten. Kort sagt: han skulle ha helt andra möjligheter till ett hyggligt liv än han har nu. Men politikerna lägger ner servicelägenheter på löpande band. De påstår att det inte finns någon efterfrågan. Detta är lögn. De gamla styrs att begära det bistånd som dagens makthavare ger!

För en barnfamilj skulle hans bostad vara en önskedröm. Den rymmer nu en gammal sjuk man. Politikerna har bestämt. Han är ”inlåst”. De servicehus som började inrättas efter Ädel, är på väg att förskingras. Styrande politiker är på väg att i onödan göra psykiskt friska, kroppsligt sjuka äldres tillvaro till ett helvete! Byt ut dem!

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons