Annons

Äldre fettstudie gömdes – ger en ny bild av faran

Varningarna för smör och grädde verkar ha varit ogrundade. Att byta mättat fett mot fleromättat sänker visserligen kolesterolet – men inte risken att dö i hjärt-kärlsjukdom, enligt världens hittills största studie i sitt slag.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Under snart ett halvt sekel har vi jagat bort fettet ur maten, i synnerhet det mättade.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det finns övertygande bevisning att risken för hjärt-kärlsjukdom minskar om man byter mättat fett mot fleromättat fett.

Foto: Mallet
Foto: Pontus Lundahl/TT

Under snart ett halvt sekel har vi jagat bort fettet ur maten, i synnerhet det mättade.

Foto: Fredrik Sandberg/TT
Under snart ett halvt sekel har vi jagat bort fettet ur maten, i synnerhet det mättade.
Under snart ett halvt sekel har vi jagat bort fettet ur maten, i synnerhet det mättade. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Minimjölk, lättyoghurt och margarin. Under snart ett halvt sekel har vi jagat bort fettet ur maten, i synnerhet det mättade. Redan 1971 uppmanade Socialstyrelsen befolkningen att dricka lättmjölk och hålla sig till mager ost.

Annons
Annons
Annons