Äldre fettstudie gömdes – ger en ny bild av faran

Varningarna för smör och grädde verkar ha varit ogrundade. Att byta mättat fett mot fleromättat sänker visserligen kolesterolet – men inte risken att dö i hjärt-kärlsjukdom, enligt världens hittills största studie i sitt slag.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Under snart ett halvt sekel har vi jagat bort fettet ur maten, i synnerhet det mättade.

Under snart ett halvt sekel har vi jagat bort fettet ur maten, i synnerhet det mättade.

Foto: Fredrik Sandberg/TT
Det finns övertygande bevisning att risken för hjärt-kärlsjukdom minskar om man byter mättat fett mot fleromättat fett.

Det finns övertygande bevisning att risken för hjärt-kärlsjukdom minskar om man byter mättat fett mot fleromättat fett.

Foto: Mallet
Pontus Lundahl/TT
Foto: Pontus Lundahl/TT
Annons

Minimjölk, lättyoghurt och margarin. Under snart ett halvt sekel har vi jagat bort fettet ur maten, i synnerhet det mättade. Redan 1971 uppmanade Socialstyrelsen befolkningen att dricka lättmjölk och hålla sig till mager ost.

I slutet av 80-talet utvecklade Livsmedelsverket nyckelhålsmärkningen som skulle underlätta nyttiga matval i affären. Till en början nyckelhålsmärktes både sockerrik glass och margariner med transfetter, bara mängden mättat fett var begränsad.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons