Åldersprov för unga misstänkta återupptas

Inrikesminister Anders Ygeman (S) gör det möjligt med kroppsbesiktningar av unga brottslingar igen, för att rätt påföljd ska kunna dömas ut. (Arkivbild).
Inrikesminister Anders Ygeman (S) gör det möjligt med kroppsbesiktningar av unga brottslingar igen, för att rätt påföljd ska kunna dömas ut. (Arkivbild). Foto: Anders Wiklund/TT

Det ska åter gå att tvinga unga brottslingar att genomgå kroppsbesiktning för att lättare kunna döma ut straff efter ålder. Inrikesministern säger att det är nödvändigt för att kunna ta till rätt åtgärder när ensamkommande och gatubarn hamnat i rätten.

Under strecket
Publicerad
Annons

En proposition skickas till riksdagen inom kort. Från och med i sommar ska det inte råda någon osäkerhet bland domstolar eller åklagare om att det går att besluta om kroppsbesiktning av en person, där åldern är oklar. Förra året, fram till hösten när hovrätten och Högsta domstolen satte stopp för dem, togs 53 beslut om kroppsbesiktning.

– Det är ett problem med människor som kommit hit från andra länder och där identiteten och därmed åldern är oklar. En misstänkt ska inte kunna undgå, eller få ett lägre straff genom att ljuga om sin ålder, säger inrikesminister Anders Ygeman (S) i samband med en träff med journalister i riksdagen.

Annons
Annons
Annons