Annons

Ivar Arpi:Åldersbedömningarna har blivit en cirkus

Sedan i mars används magnetkameror för att bedöma om asylsökande unga med oklar ålder är barn eller vuxna. Men det vetenskapliga underlaget behöver fördjupas.
Sedan i mars används magnetkameror för att bedöma om asylsökande unga med oklar ålder är barn eller vuxna. Men det vetenskapliga underlaget behöver fördjupas. Foto: Johan Nilsson/TT
Under strecket
Publicerad

Under sommarens sista dagar blev polisen Ted Eriksson knivhuggen i nacken av en ensamkommande. ”Ska jag sitta här och dö i Björns trädgård?”, hann han tänka. Ted är 33 år. För att räknas som ensamkommande flyktingbarn ska man vara under 18 år. Men gärningsmannen Muhammad Husseini är bara 8 år yngre än sitt offer, vilket framgår av förundersökningsprotokollet.

På sin Facebooksida återger den moderata riksdagsledamoten Hanif Bali fallet: ”Via sin kurator framkommer även till socialtjänst, god man och HVB-hem att han egentligen är 25 år – samtliga larmar Migrationsverket. Han beskriver i detalj att han både jobbat inom textilindustrin och som specialistsvetsare inom höghuskonstruktioner i Iran med personalansvar.”

Annons
Annons
Annons