Annons
X
Annons
X

Åldergräns för spel föreslås

De spel som har störst risk att leda till spelberoende ska bara få anordnas av Svenska Spel, anser Spelutredningen som också vill införa 18-årsgräns för lotterier.

Av TT
(uppdaterad)

Lotteriinspektionen föreslås bli tillsyns- och tillståndsgivande myndighet för samtliga spel och lotterier, även sådana som ordnas av statliga Svenska Spel och ATG, enligt ett förslag från Spelutredningen.

Risken för spelberoende är störst vid spel på spelautomater, kasinon, internet-poker, internet-bingo och skraplotter på internet, enligt utredningen.

Det ska också ställas krav på lotterianordnaren att ge information om bland annat risken för spelberoende, anser utredningen.

Annons
X

Spelutredningen har också kommit fram till att kommersiella intressen ska kunna få tillstånd att ordna vadhållning med undantag för vadhållning i samband med hästtävlingar.

Det går framåt om än med myrsteg, anser spelbolaget Unibets vd Petter Nylander på Spelutredningens förslag.

– Spontant är det bra att Svenska Spels monopol försvinner på sportspelsmarknaden. Men utredningen andas fördröjningstaktik. Myrstegsprincipen råder, säger Nylander.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Statens spelutredare vill tillåta utländska spelbolag i Sverige. De kan få betala licenser för att ordna spel på sporter som till exempel fotboll och ishockey, dock inte på hästsport.

  – Finansdepartementet har förstås miljarder skäl att försöka vinna tid. Det är uppenbart att man fått instruktioner att gå så litet och så långsamt som möjligt fram. Men den lilla, lilla snöbollen är satt i rullning, säger Nylander.

  När det gäller förslagen om till exempel internet-poker och andra spel via internet är Nylanders bedömning att Unibet inte påverkas av utredarens förslag.

  – Sverige är en del av EU där vi har licenser. Vi erbjuder inte spel i fysiska butiker i Sverige eller så. Våra spelare besöker oss via datorer från något medlemsland och där är vi föremål för europeisk lagstiftning där svensk lagstiftning inte gäller. Vi känner att de här förslagen inte påverkar oss, säger Nylander.

  För att tillåta att nya aktörer erbjuder tipsspel och oddsspel på internet krävs dock, enligt utredningen, att det så kallade främjandeförbudet skärps. Det anses nödvändigt att de spelföretag som följer reglerna och söker tillstånd i Sverige skyddas från otillåten utländsk konkurrens.

  Utredningen föreslår att banker och andra betalningsförmedlare förbjuds att förmedla insatser och vinster mellan kunder i Sverige och utländska företag som sysslar med spel på internet. Det är möjligt, enligt utredningen, genom att spelföretag har en särskild detaljhandelskod i betalningssystemet.

  Dessutom föreslås ett förbud för internetoperatörer att förmedla kommunikation till IP-adresser och domännamn för spelsidor på internet som inte har tillstånd att verka i Sverige. Enligt utredningen skulle en sådan lagreglering inte strida mot yttrandefriheten. Listor på otillåtna IP-adresser och domännamn ska upprättas av tillståndsmyndigheten.

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X