Annons
X
Annons
X

Åldergräns för skönhetskirurgi

Socialstyrelsens särskilda utredare föreslår att det ska krävas tillstånd för att få utföra estetiska behandlingar.

Av TT
(uppdaterad)

Utredningen vill även se en 18-årsgräns för patienter och att det krävs ett skriftligt medgivande.

Det är några av förslagen till ny lagstiftning som utredaren Karin Lindell föreslår.

Karin Lindell, tidigare riksrevisor och generaldirektör för Konsumentverket, fick uppdraget för ensamutredningen av Socialstyrelsen i september 2011. I utredningen skriver hon att patientsäkerheten måste förbättras för personer som genomgår estetiska behandlingar.

Annons
X

Med estetisk behandling menas plastikkirurgi och andra ingrepp för att förbättra utseendet, utan att det finns medicinska skäl till dem.

I den särskilda lagen som utredaren föreslår ska den som får tillstånd att utföra estetiska behandlingar jämställas med hälso- och sjukvårdspersonal, och därmed ha samma ansvar och skyldigheter som dessa.

Den som utför behandling utan tillstånd ska kunna dömas till böter eller fängelse i maximalt sex månader, enligt utredningen. Samma straffsatser ska gälla om en person utför behandling på en person under 18 år.

Ulf Samuelson, ordförande för Svensk förening för estetisk plastikkirurgi, satt som medlem i en referensgrupp till utredningen och är positiv till förslagen.

– Jag tycker att det är jättebra! Det är på tiden att det kommer. Jag och plastikkirurger med mig är nöjda så här långt.

Han säger sig vara överraskad över förslaget att man riskerar fängelse om man utför behandlingar utan tillstånd eller på personer under 18 år.

– Men jag uppfattar det som att man vill vara tydlig och att det inte bara är en rekommendation.

Ulf Samuelson tror att det kan innebära att de som inte har tillräcklig utbildning kommer att få svårt att fortsätta bedriva sin verksamhet som i dag. Han tror också att det blir ”lite krångligare” generellt för branschaktiva.

– Men det tycker jag är bra, för det kommer i slutändan att gynna patientsäkerheten.

Stockholm TT

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X