Annons
X
Annons
X

Ålder vägs in i medicinnota

Staten väger in att pensionärerna bidrar mindre till samhällsekonomin när det beslutas om vilka läkemedel som ska subventioneras. Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket menar att de följer lagstiftningen, men PRO vill utreda om det går att anmäla verket för åldersdiskriminering.

[object Object]
Calle Waller. Foto: INGVAR KARMHED

Calle Waller, 75 år, från Knivsta, säger på sin uppblandade dialekt att han var tvungen att läsa om formuleringen flera gånger.

–Det första jag kände var att jag inte kunde begripa det. Jag stannade upp och funderade och kände inom mig att någonting inte stämmer, så här kan man inte skriva.

Utanför lägenhetsfönstret var hösten på väg mot vinter, och Calle Waller hade precis ätit lunch i köket när han satte sig bland papperstravarna i arbetsrummet för att granska ett beslutsunderlag från Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV.

Annons
X

Han lider av prostatacancer sedan nio år tillbaka, och ända sedan sommaren 2012 hade han i sin roll som Prostatacancerförbundets vice ordförande grubblat på hur myndigheten hade resonerat innan de kommit fram till att inte subventionera läkemedlet Zytiga, som är till för att ge mer tid på slutet till män med prostatacancer som inte längre går att behandla.

I beslutsunderlaget avråder TLV från att subventionera Zytiga eftersom det inte ger tillräcklig hög livskvalitet och förlängd överlevnad för patienterna, i förhållande till hur mycket en Zytigabehandling kostar samhället. Det som Calle Waller reagerade på var dock en formulering som gömmer sig långt bak i rapporten, som förklarar att en subvention blir dyrare av att den genomsnittliga personen, i det här fallet 69 år, inte kan börja arbeta efteråt.

Meningarna på Calle Wallers datorskärm löd: ”För den här åldersgruppen av patienter tillkommer indirekta kostnader eftersom produktion minus konsumtion resulterar i ett underskott. Förlängd överlevnad för den här åldersgruppen ger därmed upphov till ökade samhällskostnader”.

–Det är fullständigt snurrigt. Ålder får inte vara en avgörande gräns för saker och ting. Du räknar inte så när du ringer till en ambulans. Jaha, du är pensionär, då kommer vi lite senare. Det måste ha suttit ett antal personer och räknat och inte haft den etiska kompassen på, säger han sammanbitet.

Niklas Hedberg, chef för avdelningen för nya läkemedel på TLV, menar att det rör sig om en olycklig formulering, men att verket följer lagstiftningen som slår fast att de måste väga in varje konsekvens av en läkemedelssubvention.

–För oss är det en väldigt komplex fråga, utgångspunkten är att samhällets resurser för läkemedel är begränsade och vi har uppdraget att vara de som prioriterar tilldelning mellan olika patientgrupper. Då har lagstiftningen gjort tydligt att vi ska väga ihop olika principer, och vi ska ta hänsyn till läkemedel i ett samhälleligt helhetsperspektiv, säger Niklas Hedberg.

Ska ni räkna med att pensionärer faktiskt kostar om de överlever?

–Det som är olyckligt är att man kan få bilden av att det bara rör sig om en åldersfråga, att det bara rör sig om pensionärer. Men jag tycker att din fråga är bra och den är också väldigt komplex. Ska vi ta hänsyn till att en patient kan börja jobba eller inte? Det är då produktionseffekten kommer in. Konsumtionseffekten finns alltid när man förlänger livet med en behandling.

Är pensionärernas liv mindre värda?

–Allas hälsa värderas lika mycket, men beräkningsmodellen gör att högst upp på toppen ger det samhällsekonomiska perspektivet en extra fördel i de behandlingar som gör att patientgruppen kan börja jobba igen.

Pensionärernas riksorganisation, PRO, har bestämt sig för att ta upp fallet och kommer därför att be Diskrimineringsombudsmannen att pröva om det går att anmäla TLV för åldersdiskriminering.

–Det är en sådan tydlig skrivning, och en så olycklig formulering, där man rent ut skriver att om man sätter in ett läkemedel så innebär det ökade kostnader därför att överlevnadsgraden är högre. För mig är det direkt olämpligt att skriva så, säger Sten Boström, ombudsman i hälso- och sjukvårdsfrågor på PRO.

Testa dig i senaste veckornas nyhetsquiz

V40 | Vad misstänks partiledaren för? quiz.svd.se V 39 | Vad heter den omstridda boken? quiz.svd.se V 38 | Bäst betalda fotbollsspelaren? quiz.svd.se
Annons
Annons
X

Calle Waller.

Foto: INGVAR KARMHED Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X