Annons
Recension

OtelloAldens ”Otello” imponerar

I mitten ses Claudio Sgura, Daniel Ralphsson och Allan Clayton i David Aldens uppsättning av Guiseppe Verdis ”Otello” vid premiären på Kungliga Operan.
I mitten ses Claudio Sgura, Daniel Ralphsson och Allan Clayton i David Aldens uppsättning av Guiseppe Verdis ”Otello” vid premiären på Kungliga Operan. Foto: MAX PALM
Under strecket
Publicerad

När operachefen Birgitta Svendén stiger in på scenen innan ridån går upp för premiären på Verdis ”Otello” anar man oråd. Och visst – influensan har slagit till och två solister har insjuknat. Med kort varsel har man lyckats flyga in den italienske barytonen Claudio Sgura som fått en dags repetition för Jagos centrala roll. Två timmar före föreställning anlände tenoren Allan Clayton som gjorde Cassio vid urpremiären i London förra året. Uppsättningen är en samproduktion med English National Opera och Teatro Real i Madrid. Och det är märkvärdigt med vilken enastående koncentration och dramatisk laddning som ensemblen sedan genomför föreställningen.

Det är en musikaliskt och vokalt strålande föreställning. Dirigenten Alexander Vedernikov släpper loss ett furiöst orkesterspel redan från första takten. I en hamnstad på Cypern rasar stormen. Vita blixtar skär genom mörkret. Körens koreografiskt myllrande folkmassa i gråsvart klingar imponerande kraftfullt. Turkiets flotta är tillintetgjord, den venetianske befälhavaren Otello triumferar.

Annons
Annons
Annons