Krönika

Mauricio Rojas:Alarmsignalen som ingen lyssnade till

Integrationsminister Erik Ullenhag (FP) besökte Stockholmsförorten Tensta i måndags. Han presenterade en budgetsatsning för att stärka utanförskapsområden.
Integrationsminister Erik Ullenhag (FP) besökte Stockholmsförorten Tensta i måndags. Han presenterade en budgetsatsning för att stärka utanförskapsområden. Foto: BERTIL ERICSON/SCANPIX
Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

2004 tog jag fram den första Utanförskapets karta för Folkpartiets räkning. Det var ett sätt att belysa det utanförskap, som redan då utgjorde Sveriges svåraste utmaning. Med hjälp av ett solitt statistiskt underlag kunde en mycket oroväckande utveckling konstateras. År 2002 fanns det 136 bostadsområden som kunde klassas som ”utanförskapsområden”, att jämföra med bara tre stycken år 1990.

Att en stor andel av de boende i dessa områden var flyktingar och invandrare gjorde situationen än mer laddad. En etnisk-kulturell dimension vidgade på ett radikalt sätt den växande klyfta som, vad gällde sysselsättning, skolresultat och politisk delaktighet, skilde utanförskapsområdena från landet i övrigt.

Annons
Annons
Annons