Annons
X
Annons
X
Ledare
Krönika

Mauricio Rojas: Alarmsignalen som ingen lyssnade till

(uppdaterad)
Integrationsminister Erik Ullenhag (FP) besökte Stockholmsförorten Tensta i måndags. Han presenterade en budgetsatsning för att stärka utanförskapsområden.
Integrationsminister Erik Ullenhag (FP) besökte Stockholmsförorten Tensta i måndags. Han presenterade en budgetsatsning för att stärka utanförskapsområden. Foto: BERTIL ERICSON/SCANPIX

KOLUMN

2004 tog jag fram den första Utanförskapets karta för Folkpartiets räkning. Det var ett sätt att belysa det utanförskap, som redan då utgjorde Sveriges svåraste utmaning. Med hjälp av ett solitt statistiskt underlag kunde en mycket oroväckande utveckling konstateras. År 2002 fanns det 136 bostadsområden som kunde klassas som ”utanförskapsområden”, att jämföra med bara tre stycken år 1990.

**Att en stor andel **av de boende i dessa områden var flyktingar och invandrare gjorde situationen än mer laddad. En etnisk-kulturell dimension vidgade på ett radikalt sätt den växande klyfta som, vad gällde sysselsättning, skolresultat och politisk delaktighet, skilde utanförskapsområdena från landet i övrigt.

Det borde ha fungerat som en mäktig alarmsignal, men ingenting gjordes. Utvecklingen bara fortsatte, såsom det visades i de nya kartor som togs fram 2005, 2006 och 2008. Den senaste visade att det 2006 fanns 156 utanförskapsområden. Det var arvet efter Mona Sahlin, som rapporten kallades.

Annons
X

Men då slutade FP att ta fram Utanförskapets karta vilket inte var någon tillfällighet. I oktober 2006 fick partiet ansvaret för integrationsfrågan, men av många djärva idéer och förslag blev det inte mycket. Berget födde en råtta, och utslagningen bara fortsatte. Detta visste partiets ledning och det blev inga nya kartor.

Många efterfrågade en aktualisering av kartorna och tankesmedjan Den Nya Välfärden lät nationalekonomen Tino Sanandaji göra det. Han använde samma metod och underlag som vid tidigare kartor och kom fram till att utanförskapet ökat mellan 2006 och 2012: från 156 till 186 utanförskapsområden. 2012 bodde 566 000 personer i dessa områden; en ökning med hela 16 procent från 2006.

Det mest klädsamma för FP hade varit att ärligt erkänna det som alla vet: att borgerligheten inte har varit ett dugg bättre än Socialdemokraterna på detta område. Men politiken tillåter inte en sådan öppenhjärtighet. Fast jag kunde aldrig föreställa mig det som skulle hända. Några timmar efter Sanandajis rapport kom Fp ut med en egen karta, som visade en helt annan bild: det hade inte alls blivit fler utanförskapsområden och befolkningsandelen i desamma var oförändrad.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Förklaringen till detta är enkel: Fp gjorde några subtila metodologiska ändringar och simsalabim var misslyckandet åtminstone retuscherat. Erik Ullenhag säger att man har ”förfinat metoderna” (SvD 3/6), medan andra lätt kan kalla det för manipulation, fusk eller åtminstone ohederlighet, som det stod i SvD:s ledare i måndags. Låt oss kalla det för Politik als Beruf med Max Webers ord, där inte ens liberalerna kan undvika att ingå förbund med djävulen.
   

  Annons
  Annons
  X

  Integrationsminister Erik Ullenhag (FP) besökte Stockholmsförorten Tensta i måndags. Han presenterade en budgetsatsning för att stärka utanförskapsområden.

  Foto: BERTIL ERICSON/SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X