Rolf Gustavsson:Alarmerande bild av sönderfallet i Europa

Rolf Gustavsson

Lokalt isolerad men globalt uppkopplad. Detta paradoxala tillstånd upplever vi ibland när snöstormarna drabbar Österlen. De brukar vara några dagar och inbjuder till eftertanke om det speciella läget i vår europeiska avkrok.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
En man skottar fram sin bil utanför Ystad under snöovädret.

En man skottar fram sin bil utanför Ystad under snöovädret.

Foto: Andreas Hillergren/TT
Annons

Häromdagen skulle jag föreläsa på Lunds senioruniversitet om president Macrons europeiska ambitioner. Skånetrafikens expressbuss avgick på tidtabell och jag hade räknat med att kunna återvända hem lika lugnt och odramatiskt. Men så kom helt överraskande ett snöoväder som stoppade alla förbindelser till Österlen. Inför risken att bli sittande fast i en snödriva i Sjöbo bestämde jag mig för att ta in på hotell i Lund. Där tvingades jag övernatta i två dygn under tiden som jag hjälplöst följde rapporterna om sammanbrottet i lokaltrafiken. Det genomgående beskedet för alla bussar och tåg till Österlen löd ”inställt”.

På tredje dagen lyckades jag dock krångla mig fram till Ystad med förhoppningar om att på något sätt komma vidare. Men taxi vägrade köra och på stationen rådde kaos bland extrabussarna. Mina tankar gick till inrikesflyget i Kongo på 1970-talet. Även där fick man fråga piloten om destinationen. Även där kunde man bemötas med ett korthugget fräsande: ”det där är inte min riktning”.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons