Annons
X
Annons
X

Alan Kurdi tecknas som sexbrottsling

Satirtidningen Charlie Hebdo väcker ny debatt – publicerar i nytt nummer den drunknade syriska pojken Alan Kurdi utmålad som sexbrottsling, skriver The Guardian.

(uppdaterad)
Bilderna på treårige Alan berörde en hel värld.

Bilderna på treårige Alan berörde en hel värld. Foto: Nilufer Demir / AP

Den franska tidskriften Charlie Hebdo väcker starka känslor när de åter igen gör satir av den treåriga pojken Alan Kurdi från Syrien som hittades drunknad på en strand i Turkiet i september förra året.

Detta en vecka efter årsdagen för det fruktansvärda terrorattentatet, då redaktionen utsattes för en blodig terrorattack och tolv människor mördades.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Bilderna som publiceras i det nya numret visar flyktingar som har grisliknande trynen och som jagar en skrikande kvinna. Rubriken är "Migranter" och texten till bilden "Vad skulle det ha blivit av lille Alan om han hade vuxit upp?" – "En stjärtklämmare i Tyskland."

  Annons
  X

  Foto: Christophe Ena/TT

  Det som har retat folk är att bilderna får det att verka som att alla flyktingpojkar som växer upp kommer att antasta kvinnor och en del har kallat teckningarna för rasistiska, skriver The Guardian.

  Satirtidningen har tidigare också fått kritik angående illustrationer av Alan Kurdi. Strax efter att bilderna på pojken spreds i september släppte Charlie Hebdo ett nummer där de skämtade om pojkens död. En av satirbilderna hade då titeln: "Bevis för att Europa är kristet", och visade hur ett barn håller på att drunkna och bredvid står Jesus och säger: "Kristna går på vattnet...muslimska barn sjunker."

  En annan bild hade rubriken: "Så nära hans mål" och visade Alan Kurdi som ligger på stranden med ansiktet i vattnet och på håll syns en reklamskylt på Ronald McDonald som gör reklam för Happy Meal.

  "Vem vill nu vara Charlie?" frågar sig upprörda Twitteranvändare från flera länder, apropå den populära taggen #jesuischarlie, och anklagar tidningen för smaklöshet och rasism.

  Men The Independent påpekar att tecknaren Laurent Sourisseau, som var på plats när kollegorna sköts, kan vilja ifrågasätta västvärldens känslostormar — först för att öppna gränserna för flyktingar men sedan, efter rapporterna om massövergrepp i Köln, för att stänga dem.

  Annons
  Annons
  X

  Bilderna på treårige Alan berörde en hel värld.

  Foto: Nilufer Demir / AP Bild 1 av 2
  Foto: Christophe Ena/TT Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X