Annons

Alakoski skriver om bomullens döttrar

En hel värld gömde sig i en burk bredvid symaskinen i Susanna Alakoskis garderob. Nu har arvegodset inspirerat en kommande romansvit med arbetarkvinnor i fokus. Först ut är ”Bomullsängeln”.

Under strecket
Helena Gustavsson / TT
Publicerad

Susanna Alakoski arbetar med en svit om fyra böcker som kretsar kring arbetarkvinnor. Den första "Bomullsängeln" är inspirerad av hennes mormor Hildas liv.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Bomullsfabriken i Vasa spelar en central roll i Susanna Alakoskis nya roman "Bomullsängeln".

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Susanna Alakoski har burit med sig arvet efter mormor Hilda – trådrullar från textilfabriken i Vasa. Det är Hilda som har inspirerat till hennes nya roman "Bomullsängeln".

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Susanna Alakoski är aktuell med romanen "Bomullsängeln", första delen i en svit om fyra böcker som skildrar kvinnliga arbetare.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Susanna Alakoski har ägnat 10–15 år åt att hämta in material till "Bomullsängeln", ofta genom att puttra runt med bilen mellan olika platser i Finland.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Symaskinen har alltid gått varm hemma hos Susanna Alakoski, det har fållats gardiner, sytts barnkläder och lappats byxor. När hon har tagit fram maskinen ur garderoben har blicken ofta stannat på burken bredvid den. Där har hon förvarat arvet efter mormor Hilda, hon som var arbetare på textilfabriken i Vasa och vars historia ligger till grund för den Augustprisbelönade författarens kommande roman ”Bomullsängeln”.

Susanna Alakoski ställer ned kaffekoppen, stoppar ner fingrarna i handväskan och där är de: två trådrullar. Det ena är en fin bomullstråd, det andra betydligt grövre. Båda är bruna.

Annons
Annons
Annons