al-Qaida publicerar internethandbok och planerar aktion

Terroristnätverket al-Qaida har kommit ut med en ny uppmaning till sina anhängare. I en handbok publicerad på internet uppmanas al-Qaida-anhängare göra sig redo för en ny offensiv, i första hand riktad mot Saudiarabien.

Under strecket
Publicerad
Annons

- al-Qaidas nätverk är fortfarande aktivt i många länder, inte minst i Europa. Jag är fullständigt övertygad om att organisationen planerar för nya attentat. Den slår till när planeringen är klar utan att ta större hänsyn till yttre faktorer som exempelvis ett presidentval, säger Magnus Norell, forskare på FOI med terroristhot som en specialitet.
Den nya handboken riktar sig till de al-Qaida-anhängare som hittills undgått granskning från internationella terroristbekämpare och som inte vill riskera sin täckmantel genom att åka till några träningsläger för terrorister.

Huvudansvarig för de nya instruktionerna är egyptiern Saif al-Adel, en av de ledande inom al-Qaida. Förutom Usama bin Ladin och dennes närmaste medhjälpare Ayman al-Zawahiri är det bara al-Adel som har den högsta prislappen, 25 miljoner dollar, på sitt huvud.
Enligt tidningen The Observer tar brittiska terroristbekämpare allvarligt på den nya handboken, inte minst eftersom al-Adel tagit risken att profilera sig.

Annons
Annons
Annons