X
Annons
X
Analys

Bitte Hammargren: al-Assad styr för syns skull

Syriens ledare Bashar al-Assad är president för en regim som torterar och sätter in tungt artilleri mot sina egna civila. Men många tvivlar på om han har kommandot. Regimkritiker ser honom som en frontfigur i en maffiaklan. För två år sedan fick SvD en intervju med den motsägelsefulle diktatorn i Damaskus.

Första intrycket av Bashar al-Assad är att han inte ser ut som en klassisk despot. Hans uppsyn, när han öppnade dörrarna till sitt enorma mottagningsrum i presidentpalatset utanför Damaskus år 2010, fick mig att tänka på en älgkalv snarare än en diktator. Syrier liknar ofta den långbente och höghalsade Bashar med en giraff. Skämten om honom är många, ibland gränsande till lyteskomik.

Vid intervjun i presidentpalatset var det mest bara presidenten, SvD:s utsända och sannolikt också avlyssningsapparaterna i rummet. Det skedde i spåren av utrikesminister Carl Bildts besök i Syrien. Det inträffade vid en tid när det i EU-kretsar ännu tvistades om huruvida Bashar, som han kort och gott kallas, skulle satsa på regimens unga garde – de som ville liberalisera ekonomin – eller om han skulle låta det gamla gardet, som han ärvt från sin stenhårde far, triumfera.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X