al-Aqsa-stiftelse avfärdar anklagelse om terrorstöd

Ledande personer inom al-Aqsa-stiftelsen i Malmö avfärdar anklagelserna om stöd till terrorgruppen Hamas. Den svenska stiftelsen är helt fristående från organisationer i utlandet som bär samma namn, hävdar man.

Under strecket
Publicerad
Annons

Tidigare i veckan krävde USA:s finansdepartement att svenska regeringen fryser al-Aqsa-stiftelsens tillgångar. Organisationen misstänks för band till den palestinska terrorgruppen Hamas. Enligt de amerikanska myndigheterna ska det också finnas systerorganisationer i hela världen. Även muslimska källor i Sverige som SvD pratat med menar att det finns band mellan al-Aqsa i Malmö och Hamas. Svenska säkerhetspolisen och ekobrottsmyndigheten har nu påbörjat en utredning för att undersöka om det finns någon grund i anklagelserna. Inom al-Aqsa-stiftelsen i Malmö ställer man sig mycket frågande till uppståndelsen. Stiftelsen har inte fått någon information från svenska myndigheter. - Vi är en liten anonym förening som samlar pengar till fattiga palestinska barn. Vi har ungefär 600 fadderbarn på Västbanken och Gaza. Det är inte mycket, kanske en miljon om året, säger Samer El Salah, styrelseledamot.

Han understryker att svenska al-Aqsa-stiftelsen - vars fullständiga namn är al-Aqsa Spannmål - bara samarbetar med organisationer som bedömts som lagliga av den lokala palestinska myndigheten. Verksamheten i Malmö sker helt ideellt och är öppen för insyn från polis och skattemyndigheter. - al-Aqsa är det arabiska namnet på Klippmoskén i Jerusalem. Det finns tusentals olika föreningar med det namnet. Men vi här i Malmö är helt fristående, säger Samer El Salah. Magnus Norell, terroristforskare på FOI, känner inte till svenska al-Aqsa-stiftelsen. Men han instämmer i att namnet ”al-Aqsa” inte säger någonting om eventuella kopplingar till terrorverksamhet. Även om Klippmoskén i den muslimska världen står som en symbol för ”befriandet” av Jerusalem från staten Israel.

Annons
Annons
Annons