Annons

Akut brist på bostäder för syriska flyktingar

Situationen i bland annat Syrien har lett till att antalet asylsökande har ökat i Sverige det senaste året och utvecklingen väntas fortsätta. Sverige står nu inför en situation där bosättning för flykingar måste prioriteras. Ju snabbare flyktingar får bosättning, desto snabbare kan de återgå till ett normalt vardagsliv, vilket har stor betydelse för integrationen, skriver UNHCR:s regionala representant Pia Prytz Phiri.

Under strecket
Publicerad

Kriget i Syrien har pågått i över två år och antalet människor som flytt är nu fler än en miljon.Tre fjärdedelar av dem är kvinnor och barn. Föreställ dig att var nionde svensk skulle ha tvingats lämna sitt vardagliga liv med jobb, skola, vänner och fritidsintressen och vara på flykt mot ett okänt mål. Det är en ofattbar tanke.

Det stora flertalet av dem som flytt har fått skydd i grannländerna Turkiet, Libanon, Egypten, Irak och Jordanien. Samtidigt är cirka två miljoner syrier på flykt i sitt eget land. Bara ett fåtal har haft möjlighet att ta sig längre bort från krigets Syrien, till Europa och Sverige för att söka asyl.

Annons
Annons
Annons