Annons

Akut behov av fler yrkesutbildningar

I Stockholm råder brist inom ett antal yrken. Samtidigt finns det studenter som vill söka sig till dessa yrken. Men i den senaste tilldelningen som Myndigheten för yrkeshögskolan gjorde fick tillväxtregionen Stockholm ett mindre antal platser än flera glesbygdsregioner, skriver Ulla Hamilton (M), arbetsmarknadsborgarråd i Stockholms stad.

Under strecket
Publicerad

Yrkeshögskolor har en viktig roll att spela för en väl fungerande kompetensförsörjning. Snart börjar terminen på yrkeshögskolorna runt om i Stockholm. Men tyvärr motsvarar inte antalet platser på Stockholms yrkeshögskolor på långa vägar efterfrågan från studenter och arbetsgivare. Myndigheten för yrkeshögskolan, som lyder under utbildningsdepartementet, skulle behöva anslå fler utbildningsplatser till Stockholm för att fler ska ha ett jobb att gå till i framtiden.

I Stockholm råder brist inom ett antal yrken, till exempel förskolelärare, löneekonomer och sjuksköterskor. Samtidigt finns det studenter som vill söka sig till dessa yrken. Men i den senaste tilldelningen som Myndigheten för yrkeshögskolan gjorde fick tillväxtregionen Stockholm ett mindre antal platser än flera glesbygdsregioner, trots att Stockholm har den största efterfrågan på arbetskraft i Sverige och är en av Europas snabbast växande regioner.

Annons
Annons
Annons