Aktuellt tycks tro att tittarna är korkade

Det har blivit något alldeles galet med de politiska debatterna i tv. Politikerna själva, som i måndags, statsministern och oppositionsledaren, görs till ett slags statister för en pratshow av politiska och inte sällan rätt självgoda politiska kommentatorer och åsiktsmånglare. Det skriver Siewert Öholm, tidigare programledare på SVT.

Under strecket
Publicerad

Stefan Löfven och Fredrik Reinfeldt

Foto: ERIK MÅRTENSSON/TT
Annons

Den snabbt hopkomna duellen mellan Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven i Aktuellt på måndagskvällen missbrukades och förstördes på ett närmast obegripligt sätt av det som alltmer kan diagnostiseras som ”mediernas självbespeglande kommentatorssjuka”. Även om, som i måndagsaktuellt, både Margit Silberstein, Karin Pettersson och Peter Wolodarski är respektabla yrkesmänniskor, är de tämligen ointressanta i förhållande till debattens huvudpersoner. Pettersson och Wolodarski har dessutom egna megafoner att tycka i, (Aftonbladet och DN) varför deras medverkan både är en redaktionell fantasilöshet/lathet av SVT och ett belägg för ett demokratiskt underskott i den politiska offentliga debatten.

Jag kom nyss hem från USA, där debattfriskheten och personmångfalden i tv är påfallande. Där skulle ett liknande ”åsiktsöverfall” från minoriteter inte kunna ske i den politiska debatten. Här försnävas åsikter och värderingar till ett fåtal ideologiskt starkt begränsade kommentarsmaskiner. Internt förefaller SVT ha uppdragit åt Margit Silberstein och Mats Knutson att vara tillrättaläggare och korrigerare inför den i deras värld allt dummare publiken. Det är absurt. Det är ohederligt. Det är odemokratiskt.

Annons
Annons
Annons