Annons
X
Annons
X

Aktuellt görs om – igen

Den relativt aktuella omgörningen som skapade ”Nya Aktuellt” blir inte långvarig.

Foto: LARS PEHRSON

Nyhetstimmen i SVT, med start klockan 21, görs om igen efter tittarstorm och hård intern kritik, skriver Aftonbladet.

Så sent som i mars hade Nya Aktuellt premiär. Men det nya formatet, med utökad sändningstid och ny teknik, har mötts av svidande kritik. Och nu tvingas SVT stöpa om programmet i vissa delar.

Från och med måndagen den 20 augusti genomförs därför vissa förändringar. Det blir mindre sport och mer kultur under nyhetstimmen. De tre fasta minuter som sporten haft försvinner och i stället får kulturnyheterna fem fasta minuter i programmet.

Annons
X

– Det är vi jätteglada för. Jag är väldigt nöjd och nu ska vi mäta oss med alla andra nyheter som ska platsa i Aktuellt, säger Eva Beckman, kulturchef på SVT, till Aftonbladet.

• LÄS MER:
Striderna om tittarna trappas upp.

Eva Landahl, Aktuellt- och samhällschef på SVT, konstaterar, utifrån den kritik som riktats mot omgörningen som landade i den nya nyhetsfrån med premiär den 5 mars, att det kan ta några månader innan man hittar formen.

– Vi har genomfört tittarundersökningar och nu har vi tagit till oss av tittarnas synpunkter på programmet, säger hon till Aftonbladet.

Nyhetsankaret Anna Hedenmo säger till tidningen att hon saknat den fördjupande journalistiken under nyhetstimmen. Enligt programledaren väntas nu mer av denna vara nu när det görs förändringar.

– Det blev lite för lite av det. Jag tycker att det är väldigt bra att vi nu utökar den fördjupande journalistiken på dagshändelser.

Ett annat nyhetsankare, veteranen Claes Elfsberg, utesluter inte att det blir fler ändringar i Aktuellt i framtiden.

– Vi får se om detta blir optimalt eller om vi måste fila vidare på något litet hörn om ytterligare ett halvår, säger han till tidningen.

Vad gäller teknikstrulet hoppas en annan SVT-profil, Cecilia Gralde, att nysatsningen innebär slutet på det återkommande teknikstrulet.

Annons
Annons
X
Foto: LARS PEHRSON Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X