Annons
X
Annons
X
Litteratur
Recension

Vända blad Aktuell inblick i fransk medievärld

(uppdaterad)

Vända blad

Författare
Genre
Prosa
Förlag
Sekwa

Retour à la ligne
Övers: Ragna-Essén
218 s.

Uppslaget är genialt och ligger rätt i tiden. Julie Jézéquels debutroman handlar om Clara Tallane, som har jobbat som manusförfattare på fransk TV. Nu är hon arbetslös efter att ha gjort sig skyldig till en riktig fadäs, hon har vält skrivbordet över Nadine Richemont, sin programkonsult. Nadine har velat tvinga på Clara ett slut som banaliserar den tragedi som har drabbat hjältinnan i hennes manus. När Nadine skriker sitt ”Det är i alla fall kanalen som har sista ordet!” har Clara fått nog.

Julie Jézéquel, som själv arbetat som manusförfattare, vet vad hon talar om. ”Jag lärde mig /…/ att i underhållningsbranschen duar alla varandra och kindpussas, vilket gör det ännu smärtsammare att få en kniv i ryggen”, låter Jézéquel Clara berätta.

Nu måste hon alltså söka en annan utkomst för sig och sin tonårsson. Hon får en idé: varför inte börja en ny karriär som spökskrivare? I dagens mediala värld, där kändisar utan vare sig författarerfarenhet eller talang efterfrågas av förlag, som vill ge ut deras memoarer, vore det säkert en hyfsad inkomstkälla.

Annons
X

Ämnet är aktuellt. För några år sedan gav en annan fransyska, Tatiana de Rosnay, ut en roman, ”Le voisin”, som också den hade en spökskrivare som huvudperson.

Clara annonserar på Internet och får svar från Bertrand Rosier med chefsposition inom maskinindustrin. Han är inte den kund som hon har tänkt sig men hon bestämmer sig för att ta uppdraget. Hon behöver ju pengar!

Uppdraget är udda. Rosier vill att hon ska skriva en fiktiv självbiografi åt honom. Vilket hon gör, även om hon emellanåt drabbas av skrivkramp. Hennes räddning blir samtalen med sonen Léonard, som ger henne den inspiration hon behöver för att kunna ge Bernard Rosier en trovärdig tonårstid.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  När arbetet närmar sig sitt slut börjar det hända saker. Rosier försvinner, hon hittar honom på en psykiatrisk klinik, han försvinner också därifrån. När hon äntligen får kontakt med honom igen är det via ett brev, som ger henne det slut på hans självbiografi, som är det enda logiska. Detta inslag gör att man plötsligt får för sig att det är en deckare man läser.

  Sekwa förlag har med ”Vända blad” fortsatt sitt viktiga arbete med att ge ut yngre kvinnliga franska författare. Julie Jézéquels roman ger läsaren inblick i en värld, som vi vanliga tittare vet ytterst lite om, en maktens värld där skvaller och konspirationer frodas.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X