Aktualitet på gott och ont

Under strecket
Publicerad
Annons

Jan Guillou
Tjuvarnas marknad
389 s. Piratförlaget. CA 300:-

Det brukar klagas på att samtiden är osynlig i den samtida svenska litteraturen. Det tycks ibland bara vara deckarförfattarna som vågar ta sig an uppgiften att rita konturerna av det samhälle vi lever i här och nu. Jan Guillous senaste roman Tjuvarnas marknad verkar bekräfta det påståendet. Här har nämligen samtiden obegränsat tillträde och utrymme, för att uttrycka det milt. Dagsaktuella fenomen (och personer) med tydliga, eller mycket lätt förklädda, motsvarigheter i verkligheten utgör denna boks dominerande råmaterial, som författaren sedan spinner vidare på, spetsar till, och ibland rentav föreläser om.
En serie inbrott drabbar en handfull av landets rikaste näringslivstoppar och försäkringsbolagsdirektörer i Stockholm. Tjuvarna verkar veta vad de letar efter. Viner i hundratusenkronorsklassen, juveler och, något mer förbryllande, konstverk som är så kända och exklusiva att de torde vara omöjliga att sälja vidare. Den specialtillsatta
poliskommissionen misstänker snabbt att det rör sig om en mycket speciell liga som ligger bakom alla inbrotten, så speciell att den kanske måste sökas inom brottsoffrens egna kretsar.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons