Annons
X
Annons
X

Aktivister larmar: Svenskar får organ från kinesiska fångar

Varje år mördas tiotusentals samvetsfångar i Kina för att utnyttjas i landets organindustri. Även svenska patienter bidrar till att systemet hålls vid liv. Det menar aktivisterna David Matas och David Kilgour som nu besöker Sverige för att få till lagstiftning mot problemet.

Men än så länge är intresset svalt bland de svenska politikerna.

David Kilgour och David Matas besöker Sverige och riksdagshuset. I mitten Man-Yang Ng från International Society for Human Rights.

David Kilgour och David Matas besöker Sverige och riksdagshuset. I mitten Man-Yang Ng från International Society for Human Rights. Foto: Tomas Oneborg

Sedan 1980-talet har människorättsorganisationer kritiserat den omfattande kinesiska organhandeln. Regimen påstår att 10 000 organdonationer utförs varje år, men enligt människorättsadvokaten David Matas och den före detta statssekreteraren i Kanada, David Kilgour, är siffran betydligt högre än så.

Enligt dem utförs över 60 000 transplantationer varje år – varav de flesta utförs på oskyldiga samvetsfångar. De två har undersökt fenomenet under tio år, och menar att bevisen är överväldigande.

– Regimen förnekar att det är så många. Men våra siffror kommer från deras egen statistik från sjukhusen, säger David Matas.

Annons
X

Han och David Kilgour har besökt över 50 länder för att uppmärksamma problemet. Under tisdagen var de i riksdagen för att prata med politiker, advokater, tjänstemän och aktivister.

Sverige är ett respekterat land när det kommer till mänskliga rättigheter.

Att Sverige agerar är viktigt, menar David Matas.

– Sverige är ett respekterat land när det kommer till mänskliga rättigheter, säger han.

Dessutom tyder mycket på att också svenskar bidrar till att upprätthålla systemet. David Matas och David Kilgour har besökt läkare och sjuksköterskor, bland annat på Huddinge sjukhus, och har fått reda på att flera svenska patienter fått nya organ i Kina, där väntetiden är kort.

– Ingen vet hur många som åkt eftersom det inte finns någon officiell statistik, säger David Kilgour.

Hittills har bara tre länder – Israel, Spanien och Taiwan – lagstiftat mot så kallad organturism. I Sverige är frågan osynlig i politiken, och bara en handfull riksdagsledamöter har lämnat in motioner om problemet.

Niclas Malmberg (MP) har lämnat in en motion för att stoppa svenskars organturism till Kina. Foto: Tomas Oneborg

Det svala intresset för frågan blev synligt under tisdagens möte i riksdagen. Trots att David Matas och David Kilgour är världsnamn deltog bara en riksdagsledamot i träffen, utöver arrangören Niclas Malmberg (MP).

– Det här är en fråga som inte många känner till, säger Niclas Malmberg.

Det är oerhört sannolikt att svenskar fått organ i Kina.

Han har precis lämnat in motion om att sätta stopp för organtransplantationer med okänt ursprung. Han hoppas på ett större politiskt stöd i frågan.

– Andra länder har börjat få upp ögonen för det här. Det är oerhört sannolikt att svenskar fått organ i Kina. De har säkert gjort det i god tro, men den här fullständigt vidriga hanteringen måste ta slut, säger Niclas Malmberg.

Med på mötet var också Lei Wang från en svensk förening för falungong-utövare. Flera utredningar menar att majoriteten av de transplanterade organen i Kina kommer från just oskyldiga falungong-utövare.

– Jag såg massakern på Himmelska fridens torg med egna ögon. Jag vet vad den kinesiska regimen kan göra. Det är viktigt att inte svenskar blir inblandade i deras mörkande av organhandeln, säger hon.

Den kinesiska regimen har tillbakavisat uppgifterna i rapporten. Regimen säger att en stor del av organen kommer från avrättade fångar, men menar att dessa har givit sitt samtycke till transplantationerna.

Annons
Annons
X

David Kilgour och David Matas besöker Sverige och riksdagshuset. I mitten Man-Yang Ng från International Society for Human Rights.

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 2

Niclas Malmberg (MP) har lämnat in en motion för att stoppa svenskars organturism till Kina.

Foto: Tomas Oneborg Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X