Aktiv kulturkonsument nöjdast

Aktiva kulturkonsumenter blir aktivare och nöjdare, de passiva olyckligare och slöare. Det är en av slutsatserna i rapporten Lyckan kommer, lyckan går som publicerades på torsdagen. Lyckligast är teaterbesökaren, minst nöjd den som skriver poesi på sin kammare.

Under strecket
Publicerad
Annons

Lyckan kommer, lyckan går bygger på SOM-institutets årliga undersökningar som gjorts sedan mitten av 1980-talet. Tyngdpunkten ligger på opinionsfrågor och människors samhällsförtroende, men även kulturvanor behandlas – kopplat till hur lyckliga människor blir av dem.
– Den stora skillnaden går inte mellan dem som konsumerar ”finkultur” eller populärkultur, utan mellan dem som är aktiva och konsumerar mycket kultur och de som står utanför, säger Rudolf Antoni, kultur- och medieforskare vid Göteborgs universitet och SOM-institutet.

Den vanligaste kulturaktiviteten är tv-tittande, som toppas av underhållningsprogram (81 procent gör det ”ofta”), drama/serier (64 procent) och kulturprogram (49 procent). I mitten ligger sådant man går iväg för att göra själv, som att sjunga, spela eller besöka bibliotek. Minst vanligt är att titta på andra, varav teater och pop- och rockkonsert är sämst i klassen (2, respektive 2 procent).

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons