Annons
X
Annons
X

Aktion oroar miljöministern

Greenpeaceaktion vid kärnkraftverken i Forsmark och Ringhals oroar miljöminister Lena Ek (C). Därför har hon kallat ägarna och Strålsäkerhetsmyndigheten till ett möte om säkerheten i dag.

Ett stort antal aktivister tog sig in på kärnkraftverket i Forsmark.
Ett stort antal aktivister tog sig in på kärnkraftverket i Forsmark. Foto: GREENPEACE

I går morse tog sig ett antal Greenpeaceaktivister innanför de yttre stängslen på Forsmark och Ringhals. Vid Forsmark använde de stegar och vid Ringhals klippte de hål staketen. När de båda intrången var över hade polisen gripit närmare 70 personer, omkring 50 av dem vid Forsmark. De gripna är misstänkta för olaga intrång.

Enligt Greenpeace var syftet med aktionerna att komplettera de tester som EU:s myndigheter genomfört vid de två kraftverken den senaste tiden.

–Vi tycker säkerheten är så dålig att alla reaktorer måste tas ur drift omedelbart. De utgör ett allvarligt hot mot människors säkerhet och hälsa. Det handlar både om det vi kan se i dag, att obehöriga kan ta sig in, men även sådant som tidigare stresstester visat, säger Annika Jacobsson, chef för Greenpeace i Sverige, till TT.

Annons
X

Huvudägaren till kraftverken, Vattenfall, menar att aktionerna visar att säkerheten fungerar. Det yttre skyddet, som aktivisterna forcerade, ska fördröja inkräktare samtidigt som larmen aktiveras.

Miljöminister Lena Ek (C) är dock inte övertygad om att säkerheten fungerar. I dag ska hon träffa representanter för ägarna Vatten-fall och Eon samt Strålsäkerhetsmyndigheten för att diskutera frågan.

–De ska sköta säkerheten runt och inne i verken enligt driftavtalet med staten, och även det första stängslet ska förmå att hålla allmänheten borta. Uppenbarligen fungerar det inte så, säger Lena Ek till TT.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  I januari överlämnade Strålsäkerhetsmyndigheten, Rikspolisstyrelsen, Svenska Kraftnät och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, en rapport till regeringen om hur de svenska kärnkraftsverken bättre ska skyddas mot exempelvis terrorangrepp. I rapporten presenteras ett antal förslag, bland annat att en särskild skarpt beväpnad skyddsstyrka ska bevaka anläggningarna.

  Men på den punkten var inte rapportförfattarna eniga. Rikspolisstyrelsen att en sådan styrka inte behövs. Ett annat förslag var att polisen i närheten av kraftverken ska få tillgång helikoptrar så att de snabbt kan komma dit om något inträffar.

  Enligt miljöministerns presssekreterare bereds nu de olika förslagen i regeringskansliet.

  Annons
  Annons
  X

  Ett stort antal aktivister tog sig in på kärnkraftverket i Forsmark.

  Foto: GREENPEACE Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X