X
Annons
X

Aktiestrateg: Köp Telia – strunta i handelskriget

Donald Trump kommer inte kunna driva handelskriget för långt eftersom det på sikt kommer skada den amerikanska ekonomin.

–Ska han vinna valet åt republikanerna i november får han inte stå där som en förlorare som dragit ner USA i ekonomiska problem och börsen får inte stå på minus, säger Martin Guri, aktiestrateg på Kepler Chevreux.

Efter reklamen visas:
”Den försiktige bör köpa Teliaaktier”

–Vad Trump gör just nu är att han på ett pärlband levererar de löften han tog upp under presidentvalskampanjen. Att han ska göra något åt handelsfrågorna ingår i agendan. Men jag tror att på sista raden så kommer han snart backa, säger Martin Guri i SvD:s Ekonomistudion.

Han konstaterar att Donald Trump under den sista tiden varit snabb på att byta fot, till exempel i den diplomatiska kontakten med Nordkoreas Kim Jong-Un:

Annons
X

–Ena månaden var det “Rocket man" och den andra var de världens bästa vänner.

Fler bolag inom just fordonsindustrin har signalerat att tullkriget kommer att påverka kraftigt. Tyska Daimler meddelade i veckan att de nya planerade tullarna på fordon exporterade från USA till Kina tvingar bolaget att vinstvarna. Tullarna förväntas påverka försäljningen av Mercedes-Benz-bilar och fordonstillverkarens resultat kommer att bli "något sämre" jämfört med fjolåret. Aktien föll också kraftigt på det beskedet.

Martin Guri tycker att världsekonomin generellt är i god form men räknar med att det kommer att dämpas något den närmaste tiden, framför allt i Europa. För investerarna på börsen är det den underliggande konjunkturen som kommer bli viktigast att hålla koll på.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Att köpa till sillen och sälja till kräftorna är en devis vi kan lägga på hyllan tycker aktiestrategen Martin Guri.

  – Visst finns det säsongsmönster på börsen. I början av året är det lite optimistiskt för att sedan avsluta starkare. Inför den här sommaren är förväntningarna väldigt låga. Vare sig i Sverige eller någon annanstans har börserna dragit iväg. Trots att vinsttillväxten varit god, säger han och fortsätter:

  – Handelskrig och att den amerikanska centralbanken höjer räntan ligger och väger i den negativa vågskålen.

  Vilka är dina bästa aktieråd i det här läget?

  – Är man lite på den försiktiga sidan tycker jag att man ska köpa Telia-aktier. Den investeringen kommer att hålla väldigt länge. Är men lite på den offensiva sidan kan man satsa på något som har med stå och metall att göra. Varför inte SSAB?, säger Martin Guri i SvD:s Ekonomistudion.

  Betyder det att man ska bortse från de här händelserna och fokusera mer på konjunkturläget?

  –Man vet ju aldrig riktigt med Donald Trump. Men i grund och botten är det det underliggande konjunkturläget som är avgörande för hur börsen mår och hur det ska gå framöver.

  Som läget är nu finns det därför ingen större anledning till oro.

  –I grund och botten är världsekonomin i väldigt god form och det har varit god medvind i ett par års tid. Tittar man framåt så kanske vinden mojnar i Europa.

  Däremot tror Martin Guri inte på någora större börsuppgångar under sommaren:

  –Den här sommaren är förväntningarna väldigt låga. Börsen har inte tagit vägen någonstans , varken i Sverige eller USA, trots att vinsttillväxten är väldigt god. Just handelskriget och andra faktorer som att amerikanska centralbanken höjer räntorna ligger och väger i den negativa vågskålen, men som man brukar säga: även det ska ju passera.

  Vad är dina bästa köpråd just nu?

  –Är man försiktig av sig bör man kanske köpa Teliaaktier, de kommer hålla väldig länge. Är man mer offensiv kan man köpa något inom stål och metall, varför inte SSAB.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X