Annons
X
Annons
X

Aktiespararna stämmer Swedbank

Aktiespararna kommer att inleda en juridisk process mot Swedbank efter SvD:s avslöjande om hur fondbolaget Robur har förvaltat två av sina största fonder. ”Vår bedömning är att spararna har lidit skada”, säger Aktiespararnas vd Carl Rosén.

[object Object]
Tomas Hedberg, vd Robur. Foto: TORBJORN PERSSON

Det var i SvD den 21 november som Roburs vd Tomas Hedberg förklarade att svårigheterna för två av Swedbanks allra största aktiefonder – Allemansfonden och Kapitalinvest – att slå sitt jämförelseindex berodde på att banken inte hade ”gett sig själv chansen” att ha en bra avkastning.

På frågan vad han menade med det svarade Hedberg att ”det är ju per definition så att om vi ligger indexnära och med små avvikelser i en aktivt förvaltad produkt, då är ju sannolikheten att lyckas extremt låg”.

Aktiespararna har reagerat på Hedbergs uttalande och beslutat att inleda en process mot Swedbanks fondbolag Robur. En sådan process mot en svensk bank är något helt unikt.

Annons
X

– Ofta när det gäller tvister som rör finansiella produkter står ord mot ord. Det handlar om muntlig bevisning och det är individen själv som måste driva den rätts-liga processen. Nu har vi en fond- bolagschef som erkänner att spararna inte har fått den produkt de betalat för, säger Aktiespararnas vd Carl Rosén.

Han menar att de båda fonderna har marknadsförts som aktivt förvaltade med det uttalade målet att försöka slå index. Om förvaltningen har bedrivits på ett sätt som gör sannolikheten för detta extremt låg har spararna betalat för något de inte fått.

–Vi har konsulterat juridisk expertis som bedömer att det finns grund för en stämning mot Robur. En process av det här slaget är ett stort åtagande för oss, men vi tycker att det är av en så viktig principiell karaktär att vi vill gå vidare i en process.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Den juridiska expertis som Rosén hänvisar till är både egna och externa jurister. Formellt sett är det Aktiespararnas Bolagskommitté som fattar beslut om nästa steg. Här sitter bland annat Johan Flodström (ordförande), tidigare bolagsjurist på Holmen och Stefan Kamlin, advokat på DLA Nordic. Andra medlemmar i bolagskommittén är Ulf Aspenberg, tidigare på Handelsbanken, Carl Johan Högbom, tidigare chef för Stockholmsbörsen och Leif Vindevåg, tidigare utredningschef på Stockholmsbörsen.

  Rosén berättar att ett möjligt tillvägagångssätt i en process mot Swedbank Robur är att göra en så kallad grupptalan där Aktiespararna representerar sparare som har drabbats.

  –Enligt vår bedömning har spararna lidit skada och vi vill inleda en process, men vi behöver målsägande.

  Rosén uppmanar sparare i de båda Swedbankfonderna Allemansfond och Kapitalinvest att höra av sig till Aktiespararna.

  – Vi kommer att ha en speciell avdelning på vår sajt där skade- lidande kan anmäla sig.

  Den kommande rättsliga processen kommer att riktas mot Swedbank Robur, men så kallade dolda indexfonder finns hos flera fondförvaltare, och utslaget i processen kan därmed få betydelse för flera miljoner svenska fond- sparare.

  –Det här sker på alla nivåer i fondsystemet. Vi tycker att konsumentskyddet är väldigt eftersatt när det gäller finansiella produkter och Aktiespararnas uppgift är att representera både aktieägare och fondandelsägare. Att man får den produkt man betalar för är en väldigt viktig fråga, säger Rosén.

  Annons
  Annons
  Annons
  X

  Tomas Hedberg, vd Robur.

  Foto: TORBJORN PERSSON Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X