Analys

Dag Rolander:Aktiespararen - PA Resources värt riskerna

Dag Rolander

Nämn PA Resources och luttrade aktiesparare får något svart i blicken. Men trots hög risk får PA-aktien ett spekulativt köpråd av tidningen Aktiespararen även om den senaste tiden inneburit prövningar för bolagets småsparare.

Under strecket
Publicerad
Annons

Sällan har långsiktigt ägande och lojalitet i samband med nyemissioner lönat sig så illa som i PA Resources. På två år gick 99 procent av börskursen upp i rök. I januari gjordes en företrädesemission till kursen 50 kronor (omräknat för sammanläggning 1:500) och för en månad sedan var det dags igen, då till kursen 10,50 kronor. Uttröttade och utleda ägare tecknade bara 28 procent av aktierna i den senaste emissionen. Inte att undra på: För en gammal aktie hade ägarna rätt att teckna tre nya aktier, och börskursen låg hela sommaren under emissionskursen.

Upp seglade Torbjörn Törnqvists oljehandelsjätte, Gunvor Group, som största ägare, med 49,99 procent av aktierna och Lorito (familjen Lundin) med 9,9 procent, som tillsammans hade lämnat en förstahandsgaranti för emissionsbeloppet 891 miljoner kronor. Dessa två kapitalstarka aktörer förefaller ha något i kikaren. Dock har de även andra affärer ihop, och Lundins inhopp gör att omförhandlingar av licenser och låne- avtal till följd av förändrad ägarkontroll undviks.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons