Aktiespararen: Lönsamt för tålmodiga

Högre dollarkurs och ett investeringsprogram som går in på sluttampen har fått fart på Stora Enso-aktien. Fortsatt långsiktigt ägande bör lönas väl anser tidningen Aktiespararen.

Under strecket
Publicerad
Timmerupplag hos Stora Enso.

Timmerupplag hos Stora Enso.

Foto: LARS PEHRSON
Annons

Stora Enso är ett bolag i förändring. Omställningen från produktion av tidningspapper av flera slag, som mött strukturellt vikande efterfrågan i flera år och ifjol backade med åtta procent i volym, till stabila eller växande marknader som förpackningar, fortsätter att stöpa om Stora Enso. Antalet tidningspappersmaskiner har i omgångar minskat och i samband med det har produktionen flyttats till kvarvarnade maskiner, som då kunnat köras för fullt. I spåren följer färre anställda, nedläggning av hela bruk, ifjol franska Corbehem, och höga omstruktureringskostnader

För 2013 blev dessa 4,5 miljarder kronor och ifjol mer modesta 2,6 miljarder kronor. De redovisade resultaten har därför blivit låga men då merparten av dessa kostnader varit nedskrivningar har kassaflödena ändå varit hyggliga. Aktieägarna har kunnat hållas på gott humör med generösa utdelningar oavsett vinst eller förlust.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons