Annons
X
Annons
X

Aktieägarna ska ta största smällen

Aktieägarna ska ta den värsta smällen av paketet som ska rädda de amerikanska bolåneinstituten Fannie Mae och Freddie Mac. Och det är ingen slump klargör USA:s finansminister Henry Paulson på måndagen.

En tid av statligt förmyndarskap, garantier för emittering av obligationer och en kapitalinjektion på upp till 100 miljarder dollar väntar nu Fannie Mae och Freddie Mac.

Vad slutnotan hamnar på är högst oklart. Det beror i slutändan på om krisen på bostadsmarknaden i USA vänder, förklarar finansminister Henry Paulson, arkitekten bakom åtgärdspaketet.

Han tillägger att han är mån om att skattebetalarna får tillbaka sina pengar före aktieägarna, som på måndagen fick se miljardbelopp raderas ut i form av kursras för de båda institutens aktier, listade på New York-börsen.

Annons
X

– Det är en viktig signal, som regeringen är mån om att sända. Aktieägarna i de här bolagen har haft goda år under en lång period och tagit ut stora utdelningar. De ska nu vara med och ta i princip hela smällen, säger Johan Javéus, analytiker på SEB.

– Det är viktigt att det blir på det sättet för att kunna motivera det här inför amerikanska skattebetalare, vars pengar ändå spenderas nu, tillägger han.

Enligt offentliga beräkningar från i juli kan det i slutändan handla om en nota på 25 miljarder dollar för amerikanska skattebetalare. Men det finns potential till betydligt större belopp.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Fannie Mae och Freddie Mac – som köper upp eller garanterar bolån i USA – står bakom lån för totalt omkring 6 000 miljarder dollar, omkring hälften av USA:s bolån.

  Paulson och positiva bedömare tror att åtgärderna kan hjälpa till att hålla nere bolåneräntorna i USA och lugna bostadsmarknaden.

  – De här nödvändiga stegen kommer att bidra till att stärka den amerikanska bostadsmarknaden och ge stabilitet till våra finansiella marknader, sade Ben Bernanke, chef för USA:s centralbank Federal Reserve, i en kommentar.

  Alla var dock inte lika imponerade.

  Ordföranden i den amerikanska senatens finansutskott Christopher Dodd tänker ”under de kommande dagarna” kalla till utfrågning i utskottet för att granska paketet. Han ifrågasätter att USA:s regering bytte fot i frågan om Fannie Mae och Freddie Mac på bara några veckor.

  SEB:s Javéus ser en möjlig positiv spiral framför sig, där andra pressade finansinstitut också stärks av paketet.

  – Andra institut med problem sitter med obligationer i Fannie Mae och Freddie Mac. När de tillgångarna nu blir mer värda förbättras ju obligationsägarnas finansiella ställning.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X