Perfect Guide

Hugo Rehnberg: Autenticitet är överskattat

Sjavig indisk krog, april 2017.

Annons

”Varför ser du så deppig ut?”, frågar jag.

”Jag gillar när saker och ting känns äkta”, muttrar min kompis.

En servitör har just upplyst honom om att hans favoriträtt, chicken tikka masala, är ungefär lika indisk som Dr Bombay. Rätten uppfanns i Glasgow av en kock som behövde en mildare currysås till gäster som inte pallade kryddstarka vindaloos och karais. Ingrediensen som verkligen definierar tikka masalan är alltså en burk tomatsoppa.

Tikka masalans släktträd är ett dråpslag för min autenticitetsvurmande vän.
Han vägrar för övrigt äta vår försvenskade variant av tacos, eftersom den ”förhåller sig till autentisk mexikansk matlagning som chicken nuggets gör till kyckling”.

Även vardagsfavoriten spaghetti bolognese är off limits för honom. Rätten är, tydligen, en hybrid av flera olika italienska matlagningstraditioner. Torkad spaghetti är något syditalienarna ägnar sig åt, Bologna-borna föredrar färsk tagliatelle. Bolognesens närmsta ”autentiskt italienska” släkting är tagliatelle al ragu, men den såsen görs på fläsk, biff, pancetta och selleri.

Personligen anser jag autenticitet är gravt överskattat. Jag föredrar min frus köttfärssås framför norditaliensk ragu alla dagar i veckan. Den består av grädde, ketchup, lök och köttfärs och är barnsligt god. Bara tanken på att smutsa ner den med selleri gör mig ledsen.

Jag älskar italienska viner, och är helt likgiltig inför att toskanska vinbönder ökar både socker- och promillehalten i just det rödtjut som ska skickas norrut. Det är så vi svenskar gillar vårt vin. Vad är problemet?

Musikvärlden är kanske allra värst när det kommer till äkthets-tjat. ”Riktig hip hop”, ”äkta soul”. Vad är det? Min kompis skulle kunna beskriva skiljelinjen om man väckte honom mitt i natten. Själv lyssnar han förstås helst på ensamma män med gitarr.

Jag vet inte om Beyoncé kan spela gura, förklarar jag, medan jag slevar i mig min chicken tikka sizlar. Förmodligen inte. Men hon är ju större än Bob Dylan och Neil Young ändå.

Det blir inte mycket mer sagt efter det.

När vi går därifrån är hans tikka masala helt orörd.

Till Toppen