Annons
X
Annons
X

Akta för dolda fel

Så här års går många i husköpartankar. Då det för de allra flesta är den största affären i livet kan det tyckas tryggt och bekvämt med en dolda fel-försäkring. Trots det måste man som köpare ändå besiktiga hela fastigheten själv.

Foto: FREDRIK SANDBERG/TT

En dolda fel-försäkring tecknas av säljaren vid en husförsäljning. Som säljare ansvarar man för dolda fel i tio år efter köpet. Tanken är att försäkringen ska skydda säljaren mot de kostnader som kan uppstå vid dolda fel som upptäcks efter försäljningen, och ge köparen möjlighet till ersättning.

– Däremot är det inte lika tydligt att båda parter fortfarande har en rad skyldigheter – och att försäkringarna har väldigt många undantag, säger Camilla Tellås, jurist vid Konsumentverket.

Myndigheten har undersökt marknaden efter klagomål om att försäkringarna inte fungerar. Eftersom de har marknadsförts som att de täcker hela Jordabalken 4:19 tror konsumenter ofta att skyddet är större än vad det i själva verket är.

Annons
X

– Det finns ett stort antal undantag som gäller allt från el- och vatteninstallationer till skorsten och vitvaror. Detta måste fastighesmäklarna och försäkringsbolagen bli bättre på att lyfta fram, säger hon.

Försäkringen ger däremot säljaren ett viss skydd mot köparens eventuella krav på grund av dolda fel. Det består främst i att försäkringsbolaget åtar sig att bli motpart om det skulle bli en domstolstvist.

Även om säljaren har besiktigat och försäkrat fastigheten har köparen enligt lagen en mycket omfattande undersökningsplikt. Det gör att han eller hon, oavsett en dolda fel-försäkring, under alla omständigheter måste besiktiga hela fastigheten själv.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Be den som säljer försäkringen om både skriftlig förköpsinformation och en muntlig redogörelse för försäkringens innehåll och undantag, råder Camilla Tellås.

  Konsumentverket ska följa upp sin granskning före sommaren. Om bolagen inte har rättat sig till dess kan myndigheten utfärda föreläggande eller gå till domstol.

  Karin Arnell

  Annons
  Annons
  X
  Foto: FREDRIK SANDBERG/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X