Akrylatbensin inte helt miljövänlig

Motorbåtar med tvåtaktsmotorer är havsmiljöns värsta fiender. Giftiga avgaser och oförbränd bensin går rakt ned i vattnet. Miljövårdaren kör på akrylatbensin. Men den är inte helt miljövänlig den heller. Det visar en studie som gjorts på Stockholms universitet.

Under strecket
Publicerad
Annons

– Vi trodde att akrylatbensinen skulle vara skonsammare mot miljön än vad den är, säger Britta Eklund, forskare vid Institutionen för tillämpad miljövetenskap vid Stockholms universitet. Hon har bland annat undersökt hur akrylatbränslet påverkar ett par av de mikroorganismer som finns i skärgårdsvikarna.
Britta Eklund tankade utombordsmotorer med akrylatbensin och blandade med några olika oljor, så som måste göras i tvåtaktare, och körde sedan motorerna i vattentunnor för att se vad som hände med organismerna i omgivningen. Försök som gjorts vid bland annat Chalmers i Göteborg visar att mängden aromatiska kolväten reducerats till 80-90 procent.
Men det räcker alltså inte.
Britta Eklund och hennes studenter testade avgaserna på två olika organismer som är vanliga i Östersjön - dels kräftdjuret Nitocra spinipes och dels en rödalg som heter Ullsleke. Går utsläppet illa åt dessa organismer kan man vara ganska säker på att också andra invånare i Östersjöns vatten stryker med.

- Men det är väldigt begränsade
tester vi kan göra, konstaterar Britta Eklund. Det finns hundratals olika arter i Östersjön. Havet är känsligt just därför att det finns relativt få arter där.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons