”Åklagarna riskerar att bli en flaskhals i rättsväsendet”

Ett svårt ekonomiskt läge har gjort att Åklagarmyndigheten i praktiken har upphört att rekrytera ny personal. Vi känner stor oro inför detta faktum. Att bara lägga pengar på polisen löser inte de allvarliga problemen inom rättskedjan, skriver kammarcheferna i Åklagarområde Stockholm.

Under strecket
Publicerad

Polisen är inte ensam en garant för lag och ordning; det krävs även ett väl fungerande åklagar- och domstolsväsende, skriver artikelförfattarna.

Foto: Henrik Montgomery/TT
Annons

Under Almedalsveckan i Visby var många viktiga frågor uppsatta på den politiska agendan. Att lag och ordning var ett av ämnena var väntat och ämnet har också varit med i den politiska debatten under en längre tid av förklarliga skäl.

I veckan tillkännagav Socialdemokraterna genom justitie- och inrikesminister Morgan Johansson att partiet, om de blir kvar vid makten efter valet i höst, vill förstärka hela rättskedjan. De vill tillföra Åklagarmyndigheten, Domstolsverket och Kriminalvården ytterligare pengar. Morgan Johansson uppgav att det handlar om 800 miljoner per år under de närmaste tre åren, men han preciserade inte närmare hur dessa pengar kommer att fördelas mellan myndigheterna.

Annons
Annons
Annons