Annons
X
Annons
X

Åklagaren har inlett förundersökning i SCA-härvan

Åklagaren har inlett förundersökning kring SCA-härvan. Enligt uppgift till SvD Näringsliv och N360 har det redan säkrats bevismaterial.

[object Object]
Falcon 7X, det privatflyg som SCA använder. Foto: PHILIPPE STROPPA/DASSAULT

SCA:s vd Jan Johansson nås av nyheten om förundersökningen genom SvD Näringsliv.

– Jag har inte fått någon information om det, men om det är så ska vi förstås hjälpa till så mycket vi kan, säger Jan Johansson.

Kan det påverka förtroendet för dig som vd?

Annons
X

– Eftersom jag inte sett eller hört något om det så tycker jag det är för tidigt för mig att kommentera det.

Har ni själva någon uppfattning om det finns risk för att ni begått något brott?

– Nu ger ju du mig den uppgiften, jag har inte hört den från någon annanstans. Men blir det en förundersökning kommer vi att hjälpa till allt vad vi kan så att den ska bli bra. Jag kan inte kommentera det, det är ett allmänt åtal i så fall. En förundersökning är en förundersökning, det behöver ju inte bli åtal efter det.  

**Kammaråklagare Thomas Forsberg **vid Riksenheten mot korruption har inlett förundersökning i samband med de turer kring SCA som SvD Näringsliv och N360 avslöjat.

Enligt uppgift till SvD Näringsliv och N360 har polis och åklagare redan säkrat en del bevis.

– Jag kan bekräfta att vi inlett en förundersökning, säger Thomas Forsberg.

– I övrigt har jag inga kommentarer.

Thomas Forsberg vill heller inte kommentera vilken typ av brottsmisstankar som förundersökningen gäller.

SvD Näringsliv konfronterade SCA:s vd Jan Johansson med uppgifterna i samband med att skogs- och hygienföretaget la fram sitt bokslut på fredagen.

Om åklagarmyndigheten går vidare med sin utredning kan den pågå under lång tid, och följderna kan bli väldigt allvarliga för de inblandade.

Om det visar sig SCA:s flygplan använts för resor som egentligen har privata syften kan det handla om missbruk av aktieägarnas pengar, trolöshet mot huvudman. Det är ett brott som kan ge böter eller fängelse i upp till två år eller om det bedöms som grovt fängelse i mellan sex månader och sex år.

**En utredning skulle **kunna behandla flera av de avslöjanden som SvD Näringsliv och N360 gjort de senaste månaderna.

Så sent som på torsdagen kunde SvD Näringsliv avslöja att SCA:s vd Jan Johansson med dotter åkte till fotbolls-VM i Brasilien med privatjet. Bara kostnaden för själva flyget kan uppskattas till drygt 3 miljoner kronor.

Men Jan Johansson och den nu avgångne styrelseordföranden Sverker Martin-Löf har utnyttjat skogs- och hygienföretagets privatflygplan i mycket hög omfattning. Med på planet har funnits bland annat fruar, barn, barnbarn, andra släktingar och hundar.

Inte minst handlar det om jakter, dit SCA-ledningen och dess gäster flugit med privatjet och helikoptrar. Bland de återkommande gästerna återfinns näringslivstoppar som Nordeas vd Christian Clausen och Folksams ordförande Anders Sundström.

Med tanke på duons positioner kan det handla om en så kallad otillbörlig förmån. Mutlagen skärptes nyligen, och brottet tagande eller givande av muta kan ge böter eller fängelse i upp till två år eller - om det bedöms som grovt - fängelse i mellan sex månader och sex år.

Det skulle också kunna visa sig att det handlar om skattebrott.

Sedan tidigare pågår två granskningar av turerna runt SCA. Först utsågs revisionsfirman PWC att genomföra en granskning. Eftersom PWC har varit SCA:s revisionsfirma i över 30 år, och dessutom bland annat är revisor i SCA-ordföranden Sverker Martin-Löfs privata bolag, mötte det beslutet kraftig kritik från minoritetsägarna.

Tidigare i veckan utsåg SCA därför Johan Munck, tidigare ordförande för Högsta Domstolen, och Svante Forsberg, styrelseordförande i revisionsfirman Deloitte, till att genomföra en parallell granskning. De båda granskningarna ska vara klara före SCA:s årsstämma den 15 april.

Annons
Annons
X

Falcon 7X, det privatflyg som SCA använder.

Foto: PHILIPPE STROPPA/DASSAULT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X