Annons

Åklagaren: Fängelse för hets mot folkgrupp

Tre till fem månaders fängelse.

Det yrkar kammaråklagaren Jonas Martinsson för de femton personer som står åtalade för hets mot folkgrupp och våldsamt upplopp i samband med NMR:s demonstration vid Bokmässan i Göteborg 2017.

Under strecket
Jonas Dagson / TT
Publicerad

"Det kan finnas intresse att driva det här vidare, men det beror kanske på vad tingsrätten skriver i sin kommande dom. Men det är klart att jag har tänkt i banorna att det här skulle kunna gå hela vägen till Högsta domstolen", säger kammaråklagare Jonas Martinsson till TT.

Foto: Adam Ihse/TT

Kammaråklagaren Jonas Martinsson yrkad på tre till fem års fängelse för de femton personer som står åtalade för hets mot folkgrupp och våldsamt upplopp i samband med Bokmässan i Göteborg 2017. Personerna på bilden har inget med rättgången att göra. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

När rättegången i Göteborgs tingsrätt mot de femton personer som deltog i Nordiska motståndsrörelsens demonstration i samband med bokmässan gick in i sitt slutskede var det frågan om hets mot folkgrupp som kom att stå i centrum. Av de femton åtalade är fjorton misstänkta för att ha gjort sig skyldiga till just det brottet.

Åklagaren har i sin slutplädering argumenterat för att symboler, kläder, tal och slagrop sammantaget utgör hets mot folkgrupp.

Annons
Annons
Annons