Annons
X
Annons
X

Åklagare: Utredningen kan påverkas av dödsfallet

Åklagarens utredning mot KI-kirurgen Paolo Macchiarini kan komma att påverkas efter att ytterligare en patient, en kvinna från Turkiet, avlidit i USA. Hon blev den sista patienten som Macchiarini opererade i Sverige med sin obeprövade och otillåtna metod.

Macchiarini-skandalen
Paolo Macchiarini.
Paolo Macchiarini. Foto: Lorenzo Galassi/AP

Ett av världens mest omskrivna fall av forskningsfusk och vårdskandaler, fallet Paolo Macchiarini och de konstgjorda luftstruparna, kan komma att ta en ny vändning. Under måndagsnatten amerikansk tid, avled Macchiarinis tredje patient i Sverige på ett sjukhus i Philadelphia, USA.

Den italienske läkaren är sedan sommaren 2016 delgiven misstanke om brott; vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada.

Hon hördes för länge sedan i utredningen, innan jag var förundesökningsledare, jag tror att det var 2015.

Annons
X

Kvinnan som nu avlidit ingick som målsägande i den förundersökning som ännu bedrivs mot Macchiarini. Hennes död kan nu föra utredningen i en ny riktning, enligt kammaråklagaren Jennie Nordin.

– Vi kommer att se över frågan, vi har nåtts av den här informationen nu på morgonen.

Åklagare ska nu söka efter vilka samband kvinnans död kan ha med operationerna som utfördes på henne i Sverige.

– Det vi måste se över är orsakssambandet mellan den andra operationen som utfördes i Sverige 2013 och att hon i dag är död. Svårigheten är att däremellan har det vidtagits en enorm mängd åtgärder på henne, säger Jennie Nordin till SvD.

Den 26-årige turkiska kvinnan fick genomgå två transplantationer på Karolinska universitetssjukhuset, båda leddes av Paolo Macchiarini. Hon fick sin luftstrupe transplanterad och ersatt med en konstgjord variant av plast, första gången sommaren 2012. Den byttes ut mot en annan plastvariant året efter eftersom den första aldrig läkte ihop.

Kvinnan var hela tiden under intensivvård, så även efter den andra operationen. Komplikationerna kvarstod och kvinnan flyttades till ett sjukhus i USA.

Innan kvinnan avled så misstänktes Macchiarini för grovt vållande till kroppsskada i den turkiska kvinnans fall. Den förre kammaråklagaren, Zilla Hirsch, hann förhöra kvinnan.

– Hon hördes för länge sedan i utredningen, innan jag var förundesökningsledare, jag tror att det var 2015. Men vi har även förhört pappan vid ett par tillfällen, säger Jennie Nordin.

Både Karolinska institutet och Karolinska universitetssjukhuset hävdade tidigt att alla transplantationer med syntetisk luftstrupe var livräddande vård. Något som senare utredningar slagit fast att det inte var. Istället handlar det om otillåtna experiment på människor, metoden var både obeprövad och saknade tillstånd att användas.

SvD har sökt Paolo Macchiarini för en kommentar, via hans advokat Björn Hurtig, utan att lyckas.

Annons

Paolo Macchiarini.

Foto: Lorenzo Galassi/AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X