Annons
X
Annons
X

Åklagare: Piratdomar bör stå fast

Domen på ett års fängelse för männen bakom fildelningssajten Pirate Bay ska stå fast. Det sade åklagare Håkan Roswall när han i dag pläderade i det uppmärksammade målet vid Svea hovrätt. Enligt åklagaren finns inga skäl att ändra på domen, som han anser vara riktig och ”oerhört gedigen”.

Av TT

Ett starkt skäl för att inte korta ned straffen är att männen fortsatt driva fildelningssajten, enligt Roswall.

– De åtalade har ägnat sig åt lagtrots, sade han.

Åklagare Roswall framhöll att männen hela tiden har haft i uppsåt att underlätta fildelning för allmänheten.

Annons
X

– Tre dagar efter polisens stora tillslag mot Pirate Bay återupptog man driften, sade Roswall, som inledde sin plädering med att säga att han egentligen inte har så mycket att säga eftersom han är så nöjd med domen.

Tingsrätten gick helt på åklagarens linje och dömde de åtalade till ett års fängelse vardera för medhjälp till brott mot upphovsrättslagen.

Åklagare Håkan Roswall sade sig dela allt som står i tingsrättens dom men valde att ändå kommentera några nya uppgifter som tillkommit efter domen. Han hävdade att ett nytt förhör med en av de åtalade, Fredrik Neij, stärkt bevisläget mot honom.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Enligt åklagaren har Neij lämnat uppgifter som visar att Pirate Bay varit tillgänglig under hela den tid som målet omfattar.

  Håkan Roswall bemötte bland annat den åtalade Carl Lundströms uppgifter om att han inte haft något med Pirate Bay att göra.

  – Lundström hade ett starkt engagemang. Han deltog i planeringen och utvecklingen av sajten och agerade som rådgivare, sade åklagaren.

  Männen bakom Pirate Bay dömdes våren 2009 till ett års fängelse och 30 miljoner kronor i skadestånd. Samtliga fyra åtalade överklagade domen och kräver att bli frikända.

  Under resten av tisdagen fortsätter parterna att hålla sin slutpläderingar och på fredag avslutas rättegången.

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X