Lisa dos Santos hade ingen aning om vilken uppståndelse hennes debattartikel skulle väcka. Journalister jagade henne, mobilen började brinna. Och kritiken lät inte vänta på sig. Under våren har SvD följt åklagaren som blev rikskänd över en natt.
Lisa dos Santos hade ingen aning om vilken uppståndelse hennes debattartikel skulle väcka. Journalister jagade henne, mobilen började brinna. Och kritiken lät inte vänta på sig. Under våren har SvD följt åklagaren som blev rikskänd över en natt. Foto: Staffan Löwstedt

Såg musikvideon – då fick åklagaren nog

De kallar den misstänkte för ”bror” och tipsar gängkriminella om hur de undkommer polisen. Åklagare Lisa dos Santos blev rikskänd när hon kritiserade gangsterromantiken bland advokater. Men natten innan hennes debattartikel skulle publiceras kunde hon inte sova. Känslan: ”Vad har jag gjort!”

Publicerad

Ulf och Anne-Marie Ersmark tog fram en kniv och sprättade kuvertet. Inuti låg ett brev författat på skrivmaskin, som inleddes med ”TILL MÅLSMAN”. Lisa Ersmark, senare dos Santos, som då var 10 år gammal satt mitt emot sina föräldrar hemma i villan i Falsterbo och kände hur hjärtat stannade när de började läsa.

”Det har framkommit att barnen har reagerat på vikariens regler. De tycker att hon är för sträng. Vi hoppas vi har ert stöd i att lära barnen ta konsekvenser av sitt handlade. Ert barn kommer därför att få stanna kvar i skolan på onsdag 15.10–16.00.”