Annons

Åklagare anklagas för jäv i högskoleprovsmål

Bilder från polisens förundersökning på fuskligans utrustning som hjälpte dem skicka ut de rätta svaren till provdeltagare.
Bilder från polisens förundersökning på fuskligans utrustning som hjälpte dem skicka ut de rätta svaren till provdeltagare. Foto: Polisen förundersökningsprotokoll

Rättegången mot den liga som tagit betalt för att erbjuda fusk på högskoleprovet behöver tas om på grund av jäv. Nu anklagar en av de misstänkta även åklagarna för jäv – och kräver att de byts ut.

Under strecket
Niklas Svahn / TT
Publicerad

– Det vi konkret har gjort är att vi har skickat in en jävsanmälan avseende åklagarna till Ekobrottsmyndigheten. Det är anmärkningsvärt och väldigt sällsynt, säger advokat Edward Lundqvist.

Han företräder en av de tre huvudåtalade i den så kallade högskoleprovsligan, eller "HP Hjälpen" som fuskleverantörerna själva kallat sig, som i januari i år dömdes av en jävig tingsrätt till fängelsestraff. Göta hovrätt ansåg att domaren i målet var jävig på grund av uttalanden han gjort vid ett juristklubbsmöte som uppfattats av en utomstående advokat.

Annons
Annons
Annons