Annons

Per Gudmundson:Akilov var en ny nivå av terror

Akilov var instruerad av sina kontakter att svära trohet till Islamiska staten. Bilder ur förundersökningsprotokollet visar var och när det skedde.
Akilov var instruerad av sina kontakter att svära trohet till Islamiska staten. Bilder ur förundersökningsprotokollet visar var och när det skedde. Foto: Polisen/TT
Under strecket
Publicerad

Styrd, möjliggjord eller inspirerad av? Directed, enabled or inspired? Det är tre kategorier som används för att avgöra hur stor inblandning en terroristorganisation – som IS – har i ett enskilt terrordåd. Kategorierna är viktiga på flera sätt. De säger något om hur gärningsmannen är beskaffad. De förklarar en del om hur hotbilden ser ut. Och de visar också bitvis hur mycket ett samhälle kunde ha skyddat sig.

På ena kanten av spektret finns ingen organisering. Gärningen är ideologiskt sammanhängande med, men logistiskt frikopplad från, terrorgruppen. Det är ett dåd som bara är inspirerat av någon grupp som IS – kanske av en typisk ensamvarg – och närapå omöjligt för en säkerhetstjänst att hindra. Det föregås inte av någon kommunikation och kanske inte heller av någon större planläggning. Gärningsmannen kanske bara har läst ett flygblad, eller sett en filmsnutt på internet, och agerat spontant.
I andra änden syns en hög grad av inblandning från terroristorganisationen. Dådet planeras i kontakt med gruppen. En centralorganisation bistår med kunskap, motivation och val av mål. Eller kanske till och med vapen, träning och pengar.

”Abu Fotima”

Foto: Profilbild på Telegram Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons