Recension

DvorákAkiko Suwanai - Dvorák

Under strecket
Publicerad
Annons

Som pianosolist har Vladimir Ashkenazy gjort en av de högst rankade inspelningarna av Rachmaninovs andra pianokonsert. Som dirigent av samma verk profilerar han soloinsatserna i Philharmonia Orchestra, men som helhet adderas inget nytt till de otaliga inspelningar som redan existerar. Snarare understryker den rätt ohämmade utlevelsen i framförandet de sidor av musiken som redan tangerar kitsch.
Fransyskan Hélène Grimaud, som tidigare spelat in denna konsert med en mindre namnkunnig dirigent, är en duktig pianist som har både kraft och teknik för Rachmaninov. Men tolkningen är skäligen ordinär. Till det mer hörvärda på skivan hör Corellivariationerna, en mognare musik vilken dock förtjänar större eftertänksamhet i spelet.
En cd som man däremot med nöje återvänder till - gång på gång! - är den där den unga japanskan Akiko Suwanai spelar Dvoráks violinkonsert. Hon framträdde nyligen i Stockholms konserthus med ett underbart fint och personligt spel i Tjajkovskijs violinkonsert (som på grund av dirigentbyte i hast ersatte Korngolds violinkonsert). Med sitt poetiska, intensiva och tekniskt perfekta musicerande påminner hon om en av vår tids mest excellenta violinister, koreanskan Kyung Wha Chung.

Dvoráks något undanskymda violinkonsert får både dramatik och en mjuk lyrisk fräschör som är betagande, inledningstemat i sista satsen svävar som en fritt fladdrande lärka högt mot en klarblå himmel. Som bonus ingår den sällan inspelade Mazurek, op 49, härlig musik, med en smått irriterande förmåga att sätta sig på hjärnan.
Uppenbarligen lanseras Akiko Suwanai på virtuositet, då Sarasates Zigeunerweisen och Carmenfantasi inleder programmet, vilket väl kan kännas som att börja med efterrätten (förstås av mindre betydelse när det gäller cd). Budapest Festival Orchestra, ledd av Iván Fischer, gör en Dvorák med märg och finess och har det rätta, vilda zigenarstuket i Sarasate, perfekt komplement till Akiko Suwanais unga glöd och djärvhet.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons