Annons
X
Annons
X

Åkessons syn på invandring formades i barndomen

På söndag är det dags för Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson att sätta sig i terapistolen i SVT:s program Nyfiken på partiledaren. I intervjun berättar Åkesson att uppväxten med bråk i bostadsområdet formade hans syn på invandring.

SVT:s program Nyfiken på partiledaren, där alla partiledare för riksdagspartierna får en terapisession med terapeuten Poul Perris, har nått fram till Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. I programmet som sänds på söndag berättar Åkesson att han var ett blygt barn som hade en trygg uppväxt och en nära relation till sina föräldrar.

Sin syn på invandring började han få redan i femårsåldern, när han flyttade till ett lägenhetsområde där det bodde mycket invandrare och där han upplevde problem.

– Det är klart att min kritik mot den förda invandringspolitiken hänger ihop med att jag under den tiden upplevde den splittring och de problem som det skapar om det kommer många invandrare exempelvis till samma bostadshus, säger Jimmie Åkesson i programmet.

Annons
X

Han berättar att det ofta blev bråk mellan olika grupper och det vid något tillfälle förekom knivhot.

Kring valet 1994, när han var i 15-årsåldern, började han reflektera kring politik och gick med i Moderat Skolungdom, mest för att många kompisar gick med och för att de hade bra fester. Det var också ett sätt att välja sida. På den andra sidan fanns kommunisterna som klädde sig konstigt.

– Jag visste att jag inte var kommunist, det var något elakt, folkmördare och allt möjligt, säger Jimmie Åkesson.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Men snart förstod han att Moderaterna inte var något för honom – de tyckte annorlunda i både kärnkraftsfrågan och EU-frågan. Så småningom gick han med i Sverigedemokraterna. Programledaren Paul Perris frågar Åkesson hur han kunde välja bort kommunismen för att de var folkmördare men attraheras av Sverigdemokraterna, som då var fyllt med nazism.

  – Jag såg inte det, det fanns ju inga sverigedemokrater där jag växte upp och jag visste väldigt lite om partiet, säger Jimmie Åkesson.

  Poul Perris: Men såg du ingenting av det? Du var ju samhällsintresserad.

  – Inte i verkligheten, nej.

  Jimmie Åkesson säger att han tycker sig märka att Sverigedemokraterna blir mer och mer accepterade – det är inte lika socialt stigmatiserat längre att vara sverigedemokrat. Han tror att det kan bli svårt med övergången till det ganska stora och etablerade parti som han tycker att SD är på väg att bli – att det finns en risk för att man lever kvar i en offerroll.

  Angående rollen som partiledare säger han att partiledare alltid är ensamma, men att han nog har varit extra ensam.

  – Jag har kanske inte varit så bra på att hantera att vara så utskälld utan gått in i rollen att vara den starka som klarar det. Men förr eller senare kanske man bryts ner som människa. Jag har blivit lite mer inåtvänd och upplever att jag inte litar så mycket på min omgivning, för man vet aldrig om din bästa vän i dag är din fiende i morgon, säger Jimmie Åkesson.

  Nyfiken på partiledaren sänds på söndag den 23 februari i SVT 2.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X