Åkessons självkontroll nyckeln till framgång

Jimmie Åkesson har gjort politisk strategi av sin egen personlighet. När andra sverigedemokrater viftar med järnrör behåller han självkontrollen. På så sätt lyckas SD:s ansikte utåt locka både rena rasister och andra missnöjesväljare till partiet.

Under strecket
Publicerad
Låg profil ett medvetet val för Jimmie Åkesson.

Låg profil ett medvetet val för Jimmie Åkesson.

Foto: YVONNE ÅSELL
Annons

Det är som en roadmovie. Jimmie Åkesson i framsätet bredvid fotografen Lasse Pehrson. Jag i baksätet med mikrofonen så nära SD-ledaren som möjligt för att fånga vartenda ett av hans undflyende ord. Det är sommaren 2010, det är några månader kvar till valdagen och vi är utsända för att porträttera Jimmie Åkesson. Vi åker på E 22 genom Blekinge – på jakt efter svenskheten. Förhoppningen är att hitta någon sorts förklaring till Jimmie Åkessons engagemang i Sverigedemokraterna. Det går sådär.

Längs den hårt trafikerade vägen står polska försäljare som försöker locka bilister att stanna framför sina jordgubbsformade stånd. Nere vid Strandvallen i Hällevik har Mjällbys fotbollslag träning. Målvaktsveteranen Mattias Asper motar skott både från kenyanen Patrick Osiako och chilenaren Juan Robledo.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons